'Mobiel Bankieren in Nederland beleefde definitieve doorbraak in 2018'

'Mobiel Bankieren in Nederland beleefde definitieve doorbraak in 2018'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Mobiel bankieren

Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat mobiel bankieren het goed doet in Nederland. In 2018 werd voor het eerst de meerderheid van de overschrijvingen mobiel gedaan, namelijk 52 procent van de overschrijvingen. Ook contactloos betalen bereikt ongeziene hoogten, want de betaaloplossing is nu populairder geworden dan dan pinnen. Vorig jaar waren 56 procent van de pinbetalingen contactloos tegenover 49 procent in 2017

Overschrijvingen op papier gebeuren nog steeds, maar het aandeel daalt jaar na jaar. In 2018 vonden er nog 18,8 miljoen papieren overschrijvingen plaats uit een totaal van 1 miljard overschrijvingen. Volgens Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland, is dat succes van moderne oplossingen te danken aan de toenemende veiligheid en het gemak. Hij stelt daarbij dat contactloos betalen niet alleen bij bankkaarten toeneemt, maar ook bij smartphones en wearables.

ING Bankieren beschikbaar op Android Wear

PSD2-wetgeving

De toekomst van bankieren lijkt dus mobiel te zijn, zeker ook door de nieuwe Europese PSD2-wetgeving voor betaaldiensten. Daarmee wordt het mogelijk om vanuit één app een overzicht te krijgen van je rekeningen bij verschillende banken. Nu moet je daarvoor telkens beroep doen op de diensten van elke desbetreffende bank.

Uit een onderzoek van ING blijkt dat 46 procent van de Nederlanders verwacht om binnenkort van nieuwe betaaldiensten te zullen gebruikmaken die alle rekeningen samenbrengt. PSD2 is veilig ook een veilige oplossing omdat er strenge voorwaarden verbonden zijn voor bedrijven die nieuwe toepassingen willen maken. Bovendien moet de gebruiker telkens toestemming geven aan een dienst alvorens die zijn rekeningen mag samenbrengen.

Voorlopig is de nieuwe PSD2-wetgeving nog bij 82 procent van de Nederlanders onbekend. De eigen bank is voor de helft (49%) van de Nederlanders de meest favoriete partij om toegang te geven tot zijn betaalrekeningen voor nieuwe betaaldiensten, gevolgd door andere banken (36%). Webshops (26%) en grote technologische bedrijven (22%) zijn het minst favoriet. In onze AW Poll vroegen we onlangs wat jullie vonden van het idee van een 'Google Bank'. Slechts 10,6 procent reageerde daar enthousiast op.

Een schermafbeelding uit de promovideo voor de nieuwe app van de Rabobank.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk