Inloggen op MijnOverheid kan straks alleen nog op deze twee manieren

Inloggen op MijnOverheid kan straks alleen nog op deze twee manieren

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Inloggen op MijnOverheid

MijnOverheid is jouw persoonlijke website voor overheidszaken. Je ziet hier welke gegevens over jou bij de overheid bekend zijn. Dan kun je denken aan zaken zoals je werk, je opgebouwde AOW-pensioen, huis, auto en studie. Op MijnOverheid vind je ook je persoonlijke Berichtenbox. Hiermee kun je post van de overheid digitaal ontvangen.

Momenteel kun je op MijnOverheid inloggen via je gebruikersnaam en wachtwoord of de DigiD-app maar vanaf volgend jaar komt hier verandering in. Logius, de digitale dienstverlener van de overheid die ook verantwoordelijk is voor DigiD, heeft aan Security.nl laten weten dat men vanaf volgend jaar alleen via de DigiD-app of sms-controle kan inloggen op MijnOverheid.

Inloggen op MijnOverheid

Twee-staps-authenticatie

Sinds deze week is er ook een nieuwe versie van MijnOverheid gelanceerd. Als vervolgstap hierop is er gestart met de voorbereidingen om twee-staps-authenticatie verplicht te stellen.Twee-staps-authenticatie voegt een extra beschermingslaag toe bij het inloggen bij een dienst, waardoor iemand die jouw wachtwoord weet niet zomaar in kan loggen. Dat kan gaan om een sms'je met een code dat je wordt toegezonden nadat je je wachtwoord in hebt gegeven of een code die gegenereerd wordt met een speciale app.

Volgens de overheid is twee-staps-authenticatie een vereiste om meer privacygevoelige gegevens via MijnOverheid inzichtelijk te mogen maken. Gebruikers informeren we hierover uitgebreid, zodat MijnOverheid toegankelijk blijft voor alle burgers. Een woordvoerder van Logius laat weten dat de invoering van tweefactorauthenticatie op MijnOverheid zorgvuldig moet gebeuren: "Uiteraard moet het technisch goed werken, maar ook moeten gebruikers hier goed en tijdig over worden geïnformeerd. Het uitgangspunt is dat MijnOverheid toegankelijk blijft voor alle burgers. We kijken hiervoor natuurlijk ook naar ervaringen van andere organisaties die al over zijn gestapt naar verplicht 2-factor inloggen, zoals het UWV."

Google is sinds 2017 afgestapt van twee-staps-authenticatie mdat de sms'jes met de codes gevoelig zijn voor phishing-aanvallen.

DigiD

DigiD

Wat is DigiD? Met je DigiD kun je laten zien wie je bent als je op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.&nb ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk