Microsoft maakt volwaardige wachtwoordmanager van Authenticator-app

Microsoft maakt volwaardige wachtwoordmanager van Authenticator-app

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Microsoft lanceerde jaren geleden zijn Authenticator-app om authenticatiecodes te kunnen genereren. Daarmee was de app in eerste plaats een concurrent voor apps als Authy. Voor Microsoft Authenticator-gebruikers gaat er ditmaal echter een nieuwe wereld open, het is voortaan mogelijk de app te gebruiken als wachtwoordmanager.

Microsoft Authenticator

Eind december liet Microsoft een eerste bètaversie zien van de wachtwoordmanager-functies in de Microsoft Authenticator-app voor Android en iOS, en de Autofill-functies voor zijn Edge-browser op Windows.

Gerelateerde artikelen

Vrijdag zijn de functies uit de bètafase gehaald en kunnen alle gebruikers voortaan via de Authenticator-app beveiligd hun wachtwoorden opslaan. Wachtwoorden die je via de Edge opslaat, kunnen later automatisch worden ingevuld in websites en apps, er is zelfs een extensie gemaakt die werkt in Google Chrome.

Microsoft maakt volwaardige wachtwoordmanager van Authenticator-app

Voor het gebruik van de ingebouwde wachtwoordmanager dien je via de Edge-browser in te loggen met jouw Microsoft-account zodat de wachtwoorden daarin opgeslagen kunnen worden. Daarna is het mogelijk om in de Authenticator-app op Android in te loggen met hetzelfde account en worden de wachtwoorden automatisch gesynchroniseerd. Hetzelfde geldt voor de Chrome-browser, als de noodzakelijke extensie is geïnstalleerd en je bent ingelogd, worden de wachtwoorden opgehaald.

Identiteit bevestigen

Na het ophalen van de wachtwoorden, worden ze automatisch ingevuld bij websites en in apps; het systeem bewaart uiteraard ook je gebruikersnaam of e-mailadres en vult die eveneens automatisch in, in de daarvoor bestemde velden. Voordat wachtwoorden worden ingevuld is het, zoals vaker bij wachtwoordmanagers, vereist een pincode in te vullen of aan de hand van biometrische beveiliging je identiteit te bevestigen. Wachtwoorden in Authenticator worden verder ‘encrypted’ opgeslagen, zo stelt Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Het bewerken en beheren van de opgeslagen wachtwoorden is mogelijk vanaf Android en iOS, en vanuit de Chrome-browser. Daarnaast krijg je op Android – na het inloggen met een account dat je nog niet eerder had gebruikt – een melding om de details van het account in Authenticator op te slaan. Dat werkt ook voor de Chrome en Edge-webbrowsers op de desktop, zodat je op den duur alle accounts hebt opgeslagen. Gebruik je momenteel al een wachtwoordmanager, dan kun daarvan alle wachtwoorden gemakkelijk importeren.

Authenticator installeren

Authenticator is gratis te gebruiken: er zitten dus geen extra kosten verboden aan het beheren van jouw wachtwoorden. In vergelijking met andere wachtwoordmanagers is Authenticator nog relatief beperkt in zijn functieset, maar dat is ook niet het doel van deze wachtwoordmanager. Samen met de Authenticator-taken voor tweetrapsauthenticatie moet de dienst helpen bij het opslaan van alle wachtwoorden. Het is zeker geen dienst voor de mensen die bijvoorbeeld notities beveiligd willen opslaan.

Microsoft maakt volwaardige wachtwoordmanager van Authenticator-app

Je kan de applicatie downloaden voor Android en iOS, en via deze link kun je terecht bij de Chrome-extensie. Ben jij van plan de wachtwoordmanager van de Authenticator-app te proberen of gebruik je liever een andere wachtwoordmanager? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Microsoft Authenticator

Microsoft Authenticator

Met Microsoft Authenticator kun je veilig aanmelden bij al je onlineaccounts met behulp van, meervoudige verificatie, aanmelden zonder wachtwoord, of wachtwoord auto ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk