Met SmartHerz kies je zelf voor elke app de verversingssnelheid

Met SmartHerz kies je zelf voor elke app de verversingssnelheid

Onze smartphones komen vandaag met 120 Hz of 90 Hz schermen die animaties vloeiender maken. Alleen ondersteunen sommige apps geen hogere refreshrate en heb je in het algemeen weinig controle over de verversingssnelheid van je scherm. De app SmartHerz verandert dat en we leggen het uit.

Wat is de verversingssnelheid?

Een app die de refreshrate aanpast? Laat ons even van nul beginnen. De refrehrate of verversingssnelheid van een telefoon staat voor het aantal keer dat het scherm ververst in één seconde. Een scherm dat meer ververst kan vloeiendere animaties weergeven en de meeste telefoons die vandaag op de markt komen hebben een refreshrate van minstens 90 Hz. Al zien we ook gamingtelefoons met een 144 Hz scherm. Als je het erg simpel bekijkt is meer beter, maar een scherm dat meer ververst staat ook garant voor een hoger accuverbruik.

Controle over verversingssnelheid

De meeste telefoons die met een hogere ververingssnelheid dan 60 verschijnen, geven gebruikers erg weinig controle over het scherm. Je kan bij zulke telefoons wel kiezen tussen pakweg 90 Hz of 60 Hz, maar daarmee pas je meteen de verversingssnelheid aan voor alle apps op je telefoon. Wat als je enkel een handvol mooie grafische games van 90 Hz wil laten profiteren en verder alleen 60 Hz op je telefoon wil gebruiken? Dat zou de accu van je telefoon echt ten goede komen.

Met SmartHerz kies je zelf voor elke app de verversingssnelheid
De Samsung Galaxy Note 20 Ultra was een van de eerste telefoons met een LTPO-scherm

De meeste smartphonefabrikanten hebben ook het LTPO-scherm geïntroduceerd: een scherm met een variabele verversingssnelheid. Hiermee kan je telefoon vlot de verversingssnelheid aanpassen om zo in bepaalde omstandigheden minder te verbruiken. Maar daar knelt ook het schoentje, want gebruikers hebben ook in het geval van LTPO-schermen eigenlijk geen enkele controle. Je smartphone bepaalt zelf op welke momenten de refreshrate wordt aangepast.

Zo werkt SmartHerz

En daar komt SmartHerz bij kijken. Deze app laat je voor elke afzonderlijke app op je telefoon zelf een verversingssnelheid instellen. Dat kan overigens niet alleen voor elke app, maar ook in één keer voor een hele categorie van apps op je telefoon. Denk bijvoorbeeld aan alle games, galerijen, nieuws-apps of kaartenapplicaties. Aan de hand van een eenvoudig dropdown menu dwing je ze om een bepaalde verversingssnelheid aan te nemen.

Met SmartHerz kies je zelf voor elke app de verversingssnelheid
Kies tussen een hoge, lage of automatische verversingssnelheid. Die laatste optie is speciaal voor LTPO-schermen

En het werkwoord 'dwingen' is hierbij belangrijk. Houd er rekening mee dat nog heel wat apps geen officiële ondersteuning bieden voor een hogere refreshrate. In bepaalde gevallen zal je merken dat je bij zo'n apps problemen ervaart als je een hoge refrehrate forceert en het is dan aan jou om de instelling in SmartHerz weer aan te passen en de app weer met 60 Hz te laten werken.

SmartHerz installeren

SmartHerz is dus een ontzettend fijne app voor wie zelf de controle wil over zijn telefoonscherm, maar je kan vast al ruiken dat een app die zulke ingrijpende instellingen op je telefoon kan aanpassen niet zomaar werkt vanuit de Play Store. Je kan SmartHerz wel downloaden vanuit de Play Store, maar de app zal dan enkel werken voor telefoons met root-toegang.

Met SmartHerz kies je zelf voor elke app de verversingssnelheid
Het beginscherm van de Play Store-app legt uit dat je een apk-bestand buiten de Play Store moet installeren

Gelukkig verwijst de Play Store-app je wel erg eenvoudig naar een andere versie die je kan downloaden en die ook werkt op telefoons zonder root-toegang. Je download zo het apk-bestand van het ontwikkelaarsplatform GitHub om daarna de versie van de Play Store te verwijderen. Vervolgens installeer je de versie die je net van Github hebt gedownload. De app heeft verder nog de controle nodig over je scherm en de apps op je telefoon en het is belangrijk dat je eventuele energiebeperkingen uitschakelt. Maar geen zorgen, want SmartHerz begeleid je erg goed bij dat proces.

De categorieën van apps, de instellingen van SmartHertz en benodigde toestemmingen

Steun de ontwikkelaar

Wanneer alles is ingesteld kan je de app twee dagen lang testen en daarna kan je ze permanent ontgrendelen voor 1,09 euro. Op de app te kopen, moet je wel weer even de Play Store-versie installeren nadat je de versie van GitHub hebt verwijderd. Maar geen zorgen, want dat klinkt omslachtiger dan het in werkelijkheid is. Het is zo klaar.

De app verzamelt geen gegevens over haar gebruikers en je merkt dat ze met veel zorg is gemaakt. Ga jij SmartHerz testen? Wat zijn je bevindingen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

SmartHertz
SmartHerz laat je voor elke afzonderlijke app op je telefoon zelf een verversingssnelheid instellen. Dat kan overigens niet alleen voor elke app, maar ook in één k ..

Meer info

Meer apps!

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zondag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Lees meer over:
Tools SmartHertz

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties