Waarschuwing: malware in populaire CamScanner-app gevonden

Waarschuwing: malware in populaire CamScanner-app gevonden

CamScanner malware

CamScanner is een populaire app omdat het al meer dan 100 miljoen keer uit de Play Store gedownload is. In de app is nu een stukje code ontdekt waarmee het mogelijk was om andere malware op de telefoon te downloaden en te installeren. De malware is niet in de app zelf gevonden maar in een stuk code van een derde partij die advertenties leverde aan de app. Antivirusbedrijf Kaspersky heeft de malware ontdekt en Google hiervan op de hoogte gesteld. Google heeft Camscanner inmiddels uit de Play Store verwijderd.

Camscanner is geïnfecteerd door een Trojan Dropper malware. Deze malware kan Camscanner-gebruikers ongewenste reclame in de app voorschotelen en hen geld afhandig maken door ze aan te melden voor betaalde diensten.

Er is alleen malware in CamScanner -Phone PDF Creator aangetroffen, in de betaalde versie niet. Deze versie is dus ook nog in de Play Store beschikbaar.

Camscanner

In de reviews in de Play Store waren er al gebruikers die waarschuwden voor de geïnfecteerde app. Klaarblijkelijk hebben zij de app ook gerapporteerd aan Google.

Malware in de Play Store

Google heeft in 2018 beduidend minder malware gevonden in apps die gedownload worden buiten de Play Store. Voor wat betreft kwaadaardige apps die Google binnen de Play Store heeft aangetroffen, is er een stijging vast te stellen. Vorig jaar bleken 0,02 procent van de apps in de Play Store kwaadaardig te zijn tegenover 0,04 procent dit jaar.

Gebruikers die alleen apps binnen de muren van de Play Store downloaden, lopen dus erg weinig kans om ook daadwerkelijk in contact te komen met malafide applicaties. Camscanner is helaas door de beveiliging van Google heen geglipt. Check dus altijd de reviews in de Play Store en beoordeel zorgvuldig of het nodig is dat een app toegang moet hebben tot bepaalde functies van je telefoon.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer