Deze app helpt je om malware-apps te herkennen op je telefoon

Deze app helpt je om malware-apps te herkennen op je telefoon

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Regelmatig ontdekken beveiligingsonderzoekers malware-apps die door de mazen van het net zijn gedoken. Ze zijn in de Google Play Store beschikbaar en zijn geïnstalleerd op miljoenen Android-apparaten. Wij bespreken een app die je helpt om malware-apps op je telefoon te herkennen.

Verstopte malware in de Play Store

Regelmatig schrijven we op Androidworld over apps in de Google Play Store die malware bevatten. Sommigen overspoelen je met reclame, terwijl anderen proberen om toegang te krijgen tot je bankapps. Wanneer zulke malware wordt ontdekt verschijnen lijsten van alle apps die ze verspreiden, zoals bij deze 35 apps waar we recent over schreven.

Meestal wordt er daarin naar de apps verwezen met de pakketnaam in de Play Store. De reden waarom de gewone Play Store-naam niet wordt gebruikt, is omdat die makkelijk gewijzigd kan worden door de malafide ontwikkelaars, en ook omdat apps met een andere naam in je appdrawer kunnen verschijnen.

Recente malware-apps waar we eerder over schreven nemen bijvoorbeeld de naam 'Instellingen' of 'Sim Toolkit' aan in de appdrawer en dat met een passend icoontje. Dat terwijl het volgens de Play Store-omschrijving zou gaan om een stickerpack of een camera-app. De pakketnaam van een app staat daarentegen vast en dat maakt het beter geschikt om malware-apps te identificeren.

Package Name Viewer 2.0

Maar waar kan je op je telefoon nu de pakketnaam van een app ontdekken. Je kan hem opzoeken door de url van de app in de Google Play Store te bekijken, alleen verwijdert Google natuurlijk apps uit de Play Store zodra er malware is vastgesteld. Daarmee kan je de pakketnaam niet zien, maar het betekent spijtig genoeg niet dat de apps ook van je telefoon zijn verwijderd.

De app Package Name Viewer 2.0 kan je de pakketnaam tonen van al je apps op je telefoon, ongeacht of ze in de Google Play Store beschikbaar zijn. Zodra je dus een artikel leest over malware in de Play Store, dan kan je met deze app de pakketnamen van de kwaadaardige apps vergelijken met de apps op je telefoon.

Gerelateerde artikelen

Eerder schreven we ook over vijf tekenen dat malware op je telefoon staat, en dat gaat van apps die crashen tot je telefoon die gloeiend heet wordt. Vaak is het een combinatie van de kenmerken uit deze lijst dat wijst op malware. Meer dan de helft van de lezers op Androidworld geeft ook aan een antivirus-app te gebruiken, ook al blijft de bescherming met zulke apps vrij beperkt. Het is zeker oppassen voor een vals gevoel van veiligheid.

De populairste artikelen over malware
Package Name Viewer 2.0

Package Name Viewer 2.0

Package Name Viewer 2.0 helpt je om de pakketnamen van al je apps te ontdekken. ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk