Life360: privacyvriendelijke gratis alternatieven om je locatie te delen

Life360: privacyvriendelijke gratis alternatieven om je locatie te delen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Life360, de populaire app waarmee je je locatie deelt met vrienden en familie, is recent in opspraak gekomen. Ze verkoopt gegevens van gebruikers aan dataverzamelaars. Zijn er gratis alternatieven voor Life360 die je privacy beschermen? We bespreken het hier.

Life360

"Nee", is het korte antwoord op bovenstaande vraag. En hoewel ik daarmee vast mensen zal teleurstellen, leg ik in dit artikel uit wat je moet weten over zogenaamde 'family trackers' of apps om je locatie te delen. Zo kan je bewuster omgaan met je locatiedata.

Laten we eerst kijken naar wat het probleem is met Life360. Deze app helpt je om altijd te weten waar je familieleden of vrienden zich bevinden en je kan hun locatiegeschiedenis inkijken. Dan kan natuurlijk ook in de omgekeerde richting. Dat is al niet meteen het meest privacyvriendelijke uitgangspunt, maar er is niets mis met de principes van Life360, zolang de ander toestemming geeft om gevolgd te worden.

Wat wel problematisch is, is dat de app winst maakt door de locatiegegevens van gebruikers met derden te delen. In totaal heeft ze 33 miljoen gebruikers wereldwijd en ze verdiende in 2020 zo'n 14,2 miljoen euro met de verkoop van locatiedata, dat weet The Markup. Life360 verkoopt aan grote dataverzamelaars die alle soorten gegevens over individuen samenbrengen op hun beurt aanbieden aan adverteerders. Zij kunnen dan doelgerichte reclame tonen die jij interessant zou moeten vinden. Als we even weer de link maken met locatiegegevens kan het gaan om reclame van winkels of andere zaken op plaatsen die jij vaak bezoekt.

Screenshots van Life360

Screenshots van Life360

En Facebook of Google dan?

Doelgerichte reclame aanbieden op basis van jouw persoonsgegevens, dat klinkt je vast bekend in de oren. Het is namelijk het bekende verdienmodel van techgiganten als Google en Facebook. Waar zit dan het verschil?

Wel, er heerst soms een misverstand over het verdienmodel van deze techbedrijven. In feite verkopen ze geen data aan andere bedrijven. Zij beheren zelf jouw gegevens en gaan dan de doelgerichte advertenties verkopen op basis van die informatie. Met andere woorden: een reclamebureau krijgt jouw gevoelige data nooit in handen.

'In strijd met GDPR'

Om even terug te koppelen naar Life360: deze app doet dat wel. Ze kan bij wijze van spreken je real-time locatiegegevens doorspelen aan de eerste de beste 'databoer' die dan je je gegevens weer aan een andere doorverkoopt. Je hebt er geen enkele controle over.

Wanneer je voor het eerst met Life360 aan de slag gaat krijg je enkel een disclaimer te zien die stelt dat je gegevens gedeeld kunnen worden met derden. Alleen is de informatie heel beknopt en er is ook geen manier om het delen van je data af te wijzen. Je ziet enkel een 'Continue'-knop. Daarmee zou Life360 ook in strijd kunnen zijn met de Europese regels voor gegevensbescherming (GDPR), dat merk ook de Oostenrijkse onderzoeker Wolf Christl op in zijn tweet.

- Lees verder onder de tweets -

Privacyvriendelijke alternatieven

Okay, Life360 mag dan wel niet op de meest een ethische manier met jouw data omgaan, maar waarom zijn er geen gratis alternatieven die het beter doen? In dit geval kan je het beste denken aan de oude wijsheid: "als iets gratis is, ben je zelf het product". De vraag naar alternatieven voor Life360 werd gesteld door een lezer van Androidworld en ik ben vervolgens in de Play Store op zoek gegaan naar gelijkaardige populaire apps. Wanneer ik telkens een kijkje naam in hun privacybeleid, ontdekte ik al snel dat ze precies hetzelfde verdienmodel hebben als Life360. Het gaat dan om Play Store-apps als iSharing, Family Locator en Family360.

Het is logisch dat elk bedrijf een bepaald businessmodel hanteert om zijn werknemers te betalen, maar een alternatief zou kunnen zijn dat een appontwikkelaar je gegevens beschermt in ruil voor een vast aankoopbedrag of abonnementsgeld. Geen van de populaire alternatieven pakt in de Play Store uit met een soort van premium formule.

Locatie delen in Google Maps

Als je Androidworld leest is de kans groot dat je een Android-telefoon gebruikt. Google weet al te allen tijde waar je bent, tenzij je drastisch de functionaliteiten van je smartphone inperkt. Beter is om je locatie met anderen te delen op momenten dat het relevant is, want ik kan me heel goed voorstellen dat je toch niet op elk moment met mensen wil delen waar je je bevindt.

Gerelateerde artikelen

Google Maps heeft een handige tool om je locatie in real-time te delen. Dat kan handig zijn bijvoorbeeld wanneer je bij vrienden thuis gaat dineren en tijdens de autorit wil delen waar je je bevindt. Zo weten ze precies wanneer de warme hapjes in de oven kunnen. In dit artikel leggen we je uit hoe je in Maps je locatie kan delen. Gebruik je Telegram met je vrienden? Je kan ook via die app in real-time je locatie delen, eventueel in combinatie met de veilige chat-feature.

Wat denk jij? Gebruik jij een app zoals Life360? Ben je ermee akkoord dat zulke apps je data verkopen aan derden, of ben je toch geschrokken over het nieuw rond Life360? Laat het ons weten in de AW Poll van deze week en in de reacties onderaan dit artikel.

Life360: Family Locator & GPS Tracker for Safety

Life360: Family Locator & GPS Tracker for Safety

Met Life360 kun je altijd de locatie van je familieleden bekijken, berichten naar elkaar sturen, in noodgevallen elkaar makkelijk bereiken en nog veel meer. ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk