Lek in Skype liet privégegevens inzien zonder te hoeven ontgrendelen

Lek in Skype liet privégegevens inzien zonder te hoeven ontgrendelen

Skype was lek in Android

Skype bevatte een beveiligingslek waarmee zonder code delen van de telefoon kon worden benaderd die normaal wel een code nodig hebben. Volgens de 19-jarige ontdekker van de bug kon hij afbeeldingen en albums inzien, net als alle contacten inclusief nummers en namen. Daarnaast kon hij naar de internetbrowser gaan en zo naar in andere apps komen. In onderstaand filmpje kan je zien hoe het lek in zijn werk ging.

Er wordt eerst een foutieve pincode ingevoerd. Daarna komt een Skypegesprek binnen waarna deze wordt opgenomen. De microfoon wordt uitgeschakeld, waarna de persoon navigeert naar het profiel van de persoon waarmee hij belt. Vervolgens klikt hij op de optie 'stuur een bericht' om daarna een bijlage te selecteren. De galerij inclusief afbeeldingen wordt direct getoond. Deze gegevens kunnen al behoorlijk privé zijn.

Vervolgens wordt er bericht met een link naar Google verstuurd. Hiervan maakt Skype automatisch een preview. Via deze preview wordt er een browservenster geopend, waarna naar andere Google-apps kan worden genavigeerd.

Volgens de ontdekker van het lek gaat het grotendeels om 'een slecht ontwerp in combinatie met een bug' die voor het probleem zorgt. Het lek is in oktober aan Microsoft doorgegeven en inmiddels al gedicht. Het is niet duidelijk hoe lang het lek in totaal aanwezig was. De reden dat details over de kwetsbaarheid nu pas naar buiten komen is zodat er geen misbruik van het lek kan worden gemaakt door bijvoorbeeld cybercriminelen.

Het is daarom des te belangrijker dat je al je app-updates tijdig installeert voor zaken als deze. Vanaf Skype-versie 8.15.0.416 die op 23 december is vrijgegeven is het lek gedicht. Check dus even goed welke versie je nu hebt geïnstalleerd en update de app zonodig via de Google Play Store. De link hiervan staat onder dit artikel.

Skype: gratis chatberichten en videogesprekken
Skype is een VOIP-cliënt die het mogelijk maakt om via internet te (video)bellen. Skype wordt wereldwijd gebruikt om contact te onderhouden met mensen die niet ..

Meer info

Lees meer over:
Microsoft

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties