Met LegalFling check je of het volgende honk beschikbaar is

Met LegalFling check je of het volgende honk beschikbaar is

Frank Holdijk

door Frank Holdijk

Laatst geüpdatet

Zweedse wetgeving

Op 23 mei heeft het Zweedse parlement een wet goedgekeurd die eist dat er voortaan eerst toestemming wordt gevraagd voordat er seksuele handelingen mogen plaatsvinden. Het Scandinavische land is een voorvechter van vrouwenrechten en wil de wet per 1 juli invoeren. Het komt erop neer dat er voordat je seks wil hebben, je aan die persoon moet vragen of degene dat ook daadwerkelijk wil. Het moet er voor zorgen dat seks altijd plaatsvindt op vrijwillige basis.

De toestemming die kan mondeling, maar zou ook schriftelijk gegeven mogen worden. Het lijkt een wet die in de praktijk lastig ten uitvoer te brengen valt, maar als je vanaf 1 juli niet uitdrukkelijke toestemming hebt voor je het bed induikt ben je wel strafbaar. In theorie zou je direct van hetzelfde bed gelicht kunnen worden, als waar je zojuist ingedoken bent.

Nu heeft de lijkt er met de app LegalFling een eenvoudig antwoord gevonden te worden op een vaak ongemakkelijke vraag. De app is beschikbaar voor Android en iOS en dat is handig als je cross-platform wil gaan daten. Het is namelijk wel de bedoeling dat je applicatie beiden op je telefoon hebt staan. Je kunt via de app je intenties duidelijk maken, en de ander kan hierop aangeven of er met de seksuele handeling ingestemd wordt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om foto's te maken, maar om die vervolgens niet te delen. Met één veeg kun je als ontvanger bepalen of je het voorstel ziet zitten. Alle afspraken worden door middel van Blockchain beveiligd opgeslagen.

Aan de overeenkomst is ook een boeteclausule verbonden die in werking treed zodra je afwijkt van wat je eerder hebt afgesproken. In de praktijk zal iemand zich niet meteen geroepen voelen deze boete te betalen, maar via de rechter zou hij zo wel afgedwongen kunnen worden.

LegalFling is een app die bedacht is door Nedelandse ex-advocaten, dus je mag verwachten dat de afspraken die je maakt juridisch goed dichtgetimmerd zijn. In Nederland is de wetgeving niet van kracht en dat wordt hij voorlopig ook nog niet. Nog steeds geldt wel dat je zo sterker staat als je in een situatie terecht komt waar een rechter aan te pas komt.

Beschikbaarheid

Mocht je naar Zweden op vakantie gaan deze zomer, dan mag deze app niet missen in je bagage. Je kunt zo voorkomen dat je beticht wordt van nieuwe Zweedse misdrijven als een 'onvoorzichtige verkrachting' of een 'nonchalante aanranding'. De app wordt in de komende dagen zichtbaar in de Google Play Store en er zijn geen kosten aan verbonden. We zullen dit artikel updaten zodra de app beschikbaar is.

Bron: LegalFling

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk