Verzet de VS zich tegen samenvoeging Facebook, WhatsApp en Instagram?

Verzet de VS zich tegen samenvoeging Facebook, WhatsApp en Instagram?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Eenmaking Facebook-apps

Begin dit jaar raakten de eerste geruchten bekend over een samensmelting van de diensten Facebook, WhatsApp, Messenger en Instagram, en later in april leerden we dat Facebook in de eerste plaats wil concurreren met het populaire iMessage op de iPhone door zijn berichtendiensten samen te voegen.

Het lijkt er nu op dat de Verenigde Staten overweegt om een dergelijke zet van Facebook te ondermijnen, dat schrijft XDA Developers. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt nu een mogelijkheid om het beleid van Facebook als oneerlijke concurrentie te bestempelen. De overheidsinstantie wil daarbij letten op de manier waarop Facebook die integratie tot stand wil brengen om vervolgens stappen te ondernemen.

Nieuw logo Facebook

Het Facebook-logo is alvast te zien in Instagram en WhatsApp

Privacyschandalen

Met de populaire apps WhatsApp en Messenger heeft Facebook een sterke positie als het op berichtendiensten aankomt, en Facebook en Instagram zijn dan weer twee grote sociale netwerken. Toch kwam Facebook de afgelopen jaren wel vaker met negatieve nieuwsfeiten in het nieuws, met als hoogtepunt het Cambridge Analytica-schandaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Facebook dit jaar in zijn verkondigingen de klemtoon legde op privacy, en ook de nieuwe logo's van het bedrijf moeten transparantie uitstralen.

Beelden van de betaaldienstBeelden van de nieuwe Facebook Pay-betaaldienst

Oneerlijke concurrentie

De FTC is van mening dat de interne samenwerking en het delen van informatie tussen de apps van Facebook concurrentie in de weg zit, en met een eenmaking van de diensten, zou dat nog meer het geval worden.

Als de Commissie een meerderheid kan krijgen die het wantrouwen in Facebook ondersteunt, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor het bedrijf. De verschillende diensten binnen Facebook zouden bijvoorbeeld in aparte bedrijven kunnen worden ingedeeld zonder een interne samenwerking. Of het ooit zo ver komt, valt nog af te wachten. De vraag is ook of Facebook bij zo'n zet ook in het vizier van de Europese Commissie kan komen.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
Messenger: gratis sms'en en videobellen

Messenger: gratis sms'en en videobellen

Facebook Messenger is de, zoals de naam al doet vermoeden, een messengerapplicatie van Facebook die het mogelijk maakt berichten naar andere gebruikers te versturen. ..
Instagram

Instagram

Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk