'KPN helpt Chinese overheid in Europa Chinezen te bespieden met app'

'KPN helpt Chinese overheid in Europa Chinezen te bespieden met app'

WeGoEU

KPN en zijn app WeGoEU zijn mogelijk verantwoordelijk voor de schending van de mensenrechten bij de Chinese gebruikers van de app. WeGoEU is een reisapp die KPN samen met de Chinese internetgigant Tencent heeft uitgebracht, aldus Trouw.

De app WeGoEU dient in principe als een reisgids voor Chinezen die de belangrijkste bezienswaardigheden in Europa onderstreept, maar de app is gebouwd voor WeChat. Dat is de populaire communicatie-app die ook betalingen regelt voor Chinese gebruikers. WeChat zou de gegevens van gebruikers delen met de Chinese overheid, en volgens Amnesty International gebruikt die ze om iedereen te controleren en minderheden te onderdrukken. WeGoEU zou de Chinese overheid helpen om informatie over de activiteiten in Europa van gebruikers te briefen.

Beeld van de app

'Hofleverancier van persoonsdata'

Hoewel de app door KPN werd gemaakt in Den Haag is het Tencent dat de gegevens van gebruikers beheert en naar Chinese servers verstuurt, aldus Trouw. "Wij kunnen niet controleren hoe Tencent uw persoonlijke data gebruikt", staat te lezen in de voorwaarden van de app. Ook binnen KPN wordt er fel gediscussieerd over de controversiële samenwerking met Tencent.

Een van de KPN-medewerkers schrijft op het intranet dat het bedrijf samenwerkt met "een hofleverancier van persoonsdata voor de Chinese overheid die data van Chinese burgers mede dankzij ons verrijkt met buitenlandse features". Iemand anders reageert: "Ons moreel kompas is de weg kwijt."

KPN ontkent

Uit de privacyverklaring van zijn WeGoEU-app blijkt dat de app gegevens deelt met derde partijen zoals Tencent, maar in een reactie ontkent het telecombedrijf dat. Volgens KPN gaat het de privacyverklaring daarom aanpassen. "WeGoEU draait als mini-programma binnen de grotere ­WeChat-omgeving, waar de Chinese toerist een account heeft", zegt een woordvoerder. "Het gebruik van ­WeChat zelf ligt buiten onze invloedssfeer."

'KPN helpt Chinese overheid in Europa Chinezen te bespieden met app'
Lees meer over:
KPN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties