Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Tablets worden steeds vaker gebruikt in huishoudens, maar niet alleen door ouders of oudere jeugd. Ook door peuters en kleuters wordt de tablet er regelmatig bij gepakt en ontwikkelaars spelen daar vaak handig op in door allerlei applicaties aan te bieden waarmee kinderen al spelenderwijs kunnen leren. We hebben 10 van deze applicaties voor Androidtablets onder elkaar gezet en kort besproken.

Tablets voor de jongsten

Tablets zijn tegenwoordig veel te vinden in huishoudens en soms zijn er zelfs meerdere tablets per huishouden aanwezig. Waar deze vroeger voornamelijk werden gebruikt door wat oudere mensen en oudere kinderen lijkt het gebruik zich wat te verschuiven naar peuters en kleuters. Ontwikkelaars komen daarom ook steeds vaker met applicaties en spellen die speciaal zijn ontwikkeld voor deze doelgroep.

In deze applicaties ligt de nadruk vaak op het leren van bijvoorbeeld taal, rekenen, kleuren en geluid of wordt de nadruk gelegd op de hand-oog coördinatie, het geheugen of logistiek inzicht. Vaak zijn er ook zogenaamde 'parent dashboards' te vinden in de applicatie, waar een ouder precies in kan zien hoelang een kind de applicatie gebruikt heeft, op welke vlakken hij of zij zich heeft ontwikkeld en wat de interesse-gebieden van het kind zijn.

Kindertablets

Inmiddels zijn er ook verschillende tablets te koop die speciaal gericht zijn op kinderen, zoals de Archos Childpads of de Kiddypad. Deze tablets draaien op een vereenvoudigde en aangepaste versie van Android, bijvoorbeeld met grote iconen. Ook zijn de tablets vaak uitgevoerd in kekke kleuren en zijn ze bestand tegen vallen en stoten, zodat je je daar ook geen zorgen over hoeft te maken.

Natuurlijk zijn er ook applicaties en games te vinden in de Google Play Store die zich speciaal richten op deze jonge doelgroep en we hebben er dan ook een tiental onder elkaar gezet. Uiteraard zijn er nog veel meer apps en games te vinden en zijn er enkele ontwikkelaars die zich speciaal richten op het creëren van applicaties voor peuters en kleuters.

Kiddypad

Media zoeken

Ook is het vaak lastig om de juiste spellen, games en media te vinden voor kinderen, maar daarvoor zijn ook enkele applicaties in de Google Play Store te vinden zoals Snugger, waarmee je allerlei soorten kindermedia snel en eenvoudig kunt vinden. Om kinderen te 'beschermen' tegen applicaties die niet voor hen bestemd zijn kun je ook applicaties installeren, zodat je bijvoorbeeld eenvoudig in een kinderomgeving komt op de tablet.

Een nieuwe applicatie die hiervoor gemaakt is, is Play This 2 Play That (bedankt Gerrit). Het is een homescreenvervanger waarbij alleen door jou gekozen apps getoond worden in twee categorieën: educatief en spelletjes, waarbij je wat extra speeltijd kunt verkrijgen door de educatieve apps eerst te spelen. Ook KIDO'Z kid-modus is een bekende applicatie om snel een kindvriendelijke tabletomgeving te creëren.


Enkele bekende ontwikkelaars van kinderapps en -games zijn:
- Chocolapps, vooral bekend van vele interactieve verhalen, maar ook enkele spellen.
- GiggleUp, ontwikkelaar van tientallen waarvan er ook enkele besproken zijn. 
- Shoto, bekend van de Juf Jannie-games en natuurlijk van de website

10 leerzame apps voor kinderen

1. Dieren puzzels voor kleuters

Met deze applicatie kunnen kleuters hun hand-oog coördinatie trainen door puzzels te maken waarop allerlei dieren staan afgebeeld. Natuurlijk kunnen ze ook leren hoe welk dier eruit ziet en wat de eigenschappen van deze dieren zijn. De applicatie werkt simpel en door het cartoony uiterlijk van de puzzels en dieren is het ook voor kinderen een plezier om de puzzels op te lossen.

Get it on Google Play

2. Slaap lekker

Wanneer je op zoek bent naar een leuk interactief voorleesverhaaltje voor kinderen, vind je er voor Android een heleboel. Helaas zijn deze voorleesverhaaltjes bijna allemaal Engelstalig en Nederlandse verhalen zijn maar weinig te vinden. Slaap Lekker is dat gelukkig wel en is een verhaaltje voor het slapen gaan. Je krijgt een korte introductie en jouw kind mag tijdens het verhaal bij alle dieren de lichten uitdoen. De dieren gaan dan slapen en aan het einde van het 'verhaal' is het ook voor jouw kind de bedoeling om de oogjes te sluiten. 

Get it on Google Play

3. Kenny HD - Leren voor kleuters

In dit avontuur moet je Kenny de vogel helpen die net uit zijn ei is gekropen en dus nog niet kan vliegen. In deze game kunnen kinderen vier spellen spelen die verschillende aspecten aanspreken zoals schrijfbewegingen, logische reeksen en ruimtelijke oriëntatie. De game is ontwikkeld door Kennisnet en het is de bedoeling om Kenny naar de koekoeksklok te brengen. Door middel van het verzamelen van wolkjes kan Kenny steeds een stapje hoger komen om uiteindelijk de klok te bereiken, vliegen kan die natuurlijk niet. Deze wolkjes kunnen dus worden verkregen als je de vier spellen, zoals fruit sorteren of stenen leggen goed oefent, waarbij het kind dus verschillende dingen leert.

Get it on Google Play


4. Juf Jannie - seizoenen

Juf Jannie is de bekende digitale juf, waarvan naast een zeer leerzame website ook een aantal applicaties in de Google Play Store staan. De seizoenen-applicatie gaat uiteraard in op verschillende seizoenen en is daarmee anders dan de vele apps die zich richten op taal, rekenen en andere aspecten. In de applicatie zijn meer dan 600 zinnen te vinden, evenals woorden en dus hebben kinderen genoeg te leren. Ook moeten er vragen beantwoord worden en nadat er 20 vragen zijn gesteld verdienen de kinderen een mooie ballon, ongeacht het aantal fouten.

Get it on Google Play

--new-page--

5. Juf Jannie - Letters leren lezen

Ook deze applicatie van Juf Jannie mag niet ontbreken, want kinderen leren hiermee letters lezen. Deze applicatie is bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar die hier al interesse in tonen. In de applicatie zijn zes leuke oefeningen te vinden om het lezen van letters te oefenen en onder de knie te krijgen. De letters worden fonetisch uitgesproken, er wordt ingegaan op verschillende klanken en ook articulatie en nog veel meer komt aan bod. Als het tijd is om de letters achter je te laten en hele woorden en zinnen te gaan lezen, dan is Juf Jannie - Leren lezen, een goede applicatie om eens te bekijken.

Get it on Google Play

6. Mijn Meetkunde

Ontwikkelaar Chocolapps heeft vele applicaties in de Google Play Store staan die voor kinderen zijn gemaakt, maar het gaat hier veelal om mooie geanimeerde, interactieve verhalen. Mijn Meetkunde is anders en met behulp van verschillende voorwerpen, zoals een potlood, lineaal, passer of geodriehoek kunnen kinderen geometrische vormen tekenen. Deze zijn daarna uit te knippen om er een 'echt' voorwerp van te maken wat geplaatst kan worden in de kinderkamer, in de Middeleeuwen of in het oude Egypte. Kinderen leren met deze applicatie om zich goed te concentreren en te focussen om een bepaalde opdracht goed uit te voeren.

Get it on Google Play

7. Kleuterdoolhof 123 Gratis

Wat is er nou leuker dan via een doolhof de uitgang vinden en dan ook nog eens in een applicatie met een mooi, maar simpel uiterlijk, waarin vele animaties en personages te vinden zijn. Zo moet je bijvoorbeeld met een ambulance naar het ziekenhuis komen of moet je met de kleine beer de weg naar huis vinden. Elk level brengt nieuwe avonturen en door de vele illustraties en verschillende personages blijft het boeiend voor de kleinsten. De moeilijkheidsgraad wordt telkens wat opgevoerd, maar als je er echt niet uitkomt is er ook een hintfunctie ingebouwd om de weg naar de finish te bekijken.

Get it on Google Play


Kleuterdoolhof 123 Gratis

8. Aap rekenen Gratis

Aap rekenen is ook een applicatie van ontwikkelaar GiggleUp net zoals de besproken #7 Kleuterdoolhof 123. In deze applicatie staat rekenen centraal en dan vooral vermenigvuldigen, delen, aftrekken en optellen. Het is de bedoeling om oude schatten die door de Gierige Aap zijn gestolen weer terug te brengen naar de juiste plaats en tijdens de reis die je daarvoor moet afleggen, moet je je rekenvaardigheden goed gebruiken. Op verschillende betoverde eilanden moet je allerlei berekeningen uitvoeren om zo iets dichterbij de overwinning te komen. 

Get it on Google Play

9. Kleurplaten voor kids

Kleuren, kleuren en nog eens kleuren, dat kan onder andere met de Kleurplaten voor kids-applicatie. Hiermee leren kinderen niet alleen een mooie tekening maken, maar ook alles over kleuren, verschillende onderwerpen en wordt de hand-oog coördinatie getraind. Tevens bespaart het ouders vele uren schrobben als de kinderen weer zo vrij zijn geweest om eens lekker op de muren of de tafel te kliederen. 

Get it on Google Play

10. Leer Klokkijken

Natuurlijk mag een applicatie om te leren klokkijken ook niet ontbreken, want tijd is immers ook een belangrijk element in het dagelijks leven, ook voor kinderen. Met dit educatieve spel wordt kinderen geleerd om te leren klokkijken. Wat betekend de grote wijzer en de kleine en hoe werkt het nou precies? In de app zijn verschillende figuren opgenomen die praten over de klok, er wordt gebruik gemaakt van echte stemacteurs en het is mogelijk om een diploma te verdienen, als alle niveau's zijn afgerond, die je naar al je vrienden kunt sturen. Ook zijn er enkele spelletjes in de applicatie te vinden zoals het maken van je eigen klok.

Get it on Google Play

Leer Klokkijken

Beschikbaarheid

De applicaties zijn te downloaden door op onderstaande knoppen te drukken. Sommige van de besproken applicaties zijn geheel gratis te gebruiken, waar voor andere een klein bedrag betaald moet worden. Vaak zijn er wel demo-versies te vinden, zodat je alvast enkele levels van een bepaalde kunt spelen en bekijken. Alle besproken apps werken op tablets, maar de meeste functioneren ook op smartphones.

Natuurlijk zijn er nog vele tientallen leerzame applicaties en spellen voor peuters en kleuters te vinden in de Google Play Store. Met welke applicaties vermaken jouw jongsten zich of ben je van mening dat tablets en zulke educatieve games niet helpen bij de ontwikkeling van een kind?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (10)
Bezig met laden van reacties...