Autoriteit Persoonsgegevens publiceert keuzehulp voor videobel-apps

Autoriteit Persoonsgegevens publiceert keuzehulp voor videobel-apps

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Keuzehulp voor videobel-apps

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een keuzehulp voor videobel-apps gemaakt waarbij het gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten, zoals welke gegevens de app verzamelt, wat de app daarmee doet en of de communicatie beveiligd is. Daarnaast geeft de privacytoezichthouder advies over het gebruik van dit soort apps voor privé- of zakelijke doeleinden.

De privacytoezichthouder heeft veel vragen over privacy bij zulke apps gekregen, nu mensen massaal zijn gaan videobellen tijdens de coronacrisis. Vandaar dat het nu deze keuzehulp in het leven heeft geroepen.

Praktijkvoorbeelden

Een aantal adviezen geeft de privacytoezichthouder aan de hand van praktijkvoorbeelden. Deze vind je hieronder.

Een-op-een gesprek

Wil je een-op-een gesprek voeren, bijvoorbeeld met een familielid? Kijk dan waar je je zelf prettig bij voelt. Misschien wil je geen advertenties. Of vind je het belangrijk dat niemand kan meekijken.

Jitsi Meet

Jitsi Meet

Geen advertenties

Wil je niet dat de app je gegevens gebruikt voor (gepersonaliseerde) advertenties? Kijk dan naar apps die op een andere manier werken. Bijvoorbeeld apps die worden gefinancierd via donaties.

Beveiligde communicatie

Zijn je gesprekken vertrouwelijk? En is het belangrijk dat niemand de inhoud van de communicatie kan zien, zelfs de aanbieder van de app niet? Kies dan voor een app die end-to-end versleuteling ondersteunt.

End-to-end versleuteling is een techniek die ervoor zorgt dat alleen de verzender en de ontvanger de inhoud van het gesprek kunnen zien. Let wel op: bij groepsgesprekken wordt end-to-end versleuteling niet ondersteund. Of alleen met een beperkt aantal deelnemers.

Geen metadata

Voer je gevoelige een-op-een gesprekken? En is het van belang dat de app ook geen gegevens verwerkt over het gesprek (metadata), zoals wie met wie belt? Kijk dan naar apps die dat zo min mogelijk doen.

Beeld van de dienst

Zoom

Binnen of buiten de EU

Wil je niet dat gegevens buiten de EU worden verwerkt, waar andere privacyregels gelden dan hier? Kies dan voor een app waarbij u invloed kunt uitoefenen op de locatie van de verwerking. Bijvoorbeeld door een verwerkersovereenkomst af te sluiten of zelf een dienst op te zetten (self-hosting).

Welke videobel-app past bij jouw wensen?

Als je één of meerdere adviezen hierboven belangrijk vindt, dan kun je in de keuzehulp zien welke apps voor videobellen hierop aansluiten. Welke videobel-app past het beste bij jouw wensen volgens deze keuzehulp? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Hieronder zie je een deel van de keuzehulp. De gehele keuzehulp kun je hier bekijken.

keuzehulp voor videobel-apps

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk