Kabinet maakt dit weekend voorselectie van corona-apps bekend

Kabinet maakt dit weekend voorselectie van corona-apps bekend

Corona-app in Nederland

Het kabinet heeft op zijn persconferentie na het crisisberaad van de regering bekend gemaakt dat het dit weekend een voorselectie van de vijf beste apps die Nederland kan gebruiken tegen het coronavirus, dat weet NU.nl. Het gaat om een eerste voorstel en de plannen worden bewust openbaar gemaakt zodat iedereen de apps kan bekijken "om die met elkaar af te toetsen". Het kabinet wil op die manier een draagvlak creëren in de samenleving.

Dit weekend vroeg de overheid aan bedrijven om voorstellen te doen over corona-apps en uiteindelijk zijn daar 750 voorstellen uit voortgevloeid. De deadline voor die inlevering van dinsdag om 12:00 uur. "Daarvan maken wij een selectie die voldoet aan onze criteria", zegt minister de Jonge van Volksgezondheid.

Corona Tracker

Haast en spoed

Het kabinet kreeg al kritiek om die aanpak, want door het verlengde paasweekend zouden appontwikkelaars te weinig tijd hebben gehad om een app te presenteren. "Met de haast waarmee het kabinet de app ontwikkelt bestaat het gevaar dat er fouten zullen worden gemaakt", zegt D66-kamerlid Kees Verhoeven in de Tweede Kamer. "Om de app te doen slagen moet je voldoende testresultaten hebben. Wanneer kan er op grote schaal getest worden zodat de app ook echt nut heeft." Ook de ontwikkelaars zelf gaven al aan dat de overheid een te strakke deadline hanteert.

Er is verder nog veel onduidelijkheid over de precieze doelstellingen die het Kabinet wil stellen met de corona-app. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoeveel mensen er gebruik van moeten maken alvorens de app een gunstig effect zal hebben en het is ook niet bekend hoe Nederland ervoor wil zorgen dat burgers ook in de app aangeven als ze de ziekte hebben opgelopen.

Beeld van de minister

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, bron: Wikipedia

Privacybezorgdheden

Ook privacy-organisaties maken zich zorgen. "In de aanbesteding is geen rekening gehouden met een aantal belangrijke voorwaarden", zegt Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom. "Zo hoeft de broncode van de app niet openbaar te zijn, waardoor niemand kan controleren of de app ook echt doet wat hij belooft. Dat maakt toezicht houden vrijwel onmogelijk, helemaal als er straks miljoenen gebruikers zijn."

"We kunnen leren van de critici", aldus de Jonge. "Zonder vertrouwen van de samenleving gaat het niet lukken." Vermoedelijk komt er de komende dagen meer duidelijkheid over de doelstellingen en aanpak van het kabinet. Wat we al wel weten, en wat de overheid eerder bekend maakte, is dat Nederland twee afzonderlijke apps krijgt: één waarin je aangeeft of je ziek bent en die ook je contact met anderen trackt en een tweede waarmee je in contact blijft met je huisarts.

In onze recente AW Poll vroegen we jou al of jij gebruik zou willen maken van een app tegen het coronavirus. Momenteel is 48 procent voorstander van zo'n app en een andere 48 procent is tegenstander. Het overige deel heeft een andere mening. Je kan de voorlopige resultaten bekijken in dit artikel.

Lees meer over:
Nederlands nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties