Italië: TikTok moet gebruikers blokkeren na overlijden meisje

Italië: TikTok moet gebruikers blokkeren na overlijden meisje

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Na een tragisch incident met een tienjarig meisje, heeft de Italiaanse ‘privacywaakhond’ het besluit uitgevaardigd dat TikTok alle gebruikers moet blokkeren waarvan het de leeftijd niet heeft gecontroleerd. De blokkade duurt minstens tot 15 februari, maar levert mogelijk een blijvende maatregel op voor het platform.

Leeftijdscontrole

Een tienjarig meisje overleed recent aan de gevolgen van verstikking, vermoedelijk als gevolg van de gevaarlijke Blackout Challenge op TikTok. Deelnemers aan zulke ‘uitdagingen’ worden gevraagd om zichzelf zo lang mogelijk te verstikken en daarvan een video op het platform te plaatsen. Hoewel dit soort uitdagingen voor gevaarlijk zijn voor alle gebruikers, is dat in meerdere mate het geval voor minderjarige deelnemers, die de gevolgen van zulke acties niet kunnen overzien.

Gerelateerde artikelen

Opvallend is dat TikTok het naar eigen zeggen verbiedt dat jongeren onder de 13 zich aanmelden op het platform – tegelijkertijd voert het daarbij geen leeftijdscontroles uit, dus kunnen gebruikers zich als een ouder persoon voordoen. Vandaar dat de Italiaanse privacywaakhond na het incident met het tienjarige meisje uit Palermo heeft besloten dat TikTok de gebruikers moet blokkeren waarvan het de leeftijd niet kan verifiëren.

TikTok-blokkade

TikTok moet deze gebruikers tot ten minste 15 februari blokkeren; tot die tijd kunnen de gebruikers geen video's plaatsen, of reageren op bestaande video's. Welke maatregelen het Chinese TikTok na 15 februari door moet voeren, is nog onbekend: daarbij is het ook niet bekend hoeveel accounts er op TikTok aanwezig zijn waarvan de leeftijd niet is geverifieerd. De maatregel volgt op een eerdere waarschuwing van de Italiaanse privacywaakhond aan het adres van TikTok.

Italië: TikTok moet gebruikers blokkeren na overlijden meisje

In een reactie laat TikTok weten dat ‘privacy en veiligheid’ topprioriteiten zijn voor het platform, en dat het werkt aan het “versterken van zijn beleid, processen en technologieën” om de community op TikTok te beschermen. Eerder nam het daarvoor de beslissing om beperkingen op te leggen die effect hebben op TikTok-gebruikers tussen de 13 en 15 jaar oud.

Politieonderzoek

In Italië zou momenteel onderzocht worden of het tienjarige meisje is aangezet tot deelname aan de Blackout Challenge, dat meldt Reuters. Verder heeft de privacywaakhond contact opgenomen met Ierland – TikTok heeft daar namelijk zijn Europese hoofdzetel.

Gerelateerde artikelen

In hoeverre dit incident gevolgen zal hebben voor de wijze waarop het gebruikers in heel Europa verifieert, is nog niet bekend. Vind jij dat TikTok strengere verificatieacties moet doorvoeren? Laat het ons weten in de reacties.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk