Instagram riskeert monsterboete voor verzamelen gezichten gebruikers

Instagram riskeert monsterboete voor verzamelen gezichten gebruikers

Instagram-rechtszaak

"Instagram verzamelt zonder toestemming de gezichten van al zijn gebruikers om ze dan in te zetten voor gezichtsherkenning". Zo luidt de aanklacht van een nieuwe rechtszaak die is begonnen tegen de sociale media-app. Volgens de aanklacht verdwijnen de gezichtsgegevens ongewild in een database die ook wordt gebruikt voor andere diensten van het moederbedrijf Facebook. Daarnaast slaat Instagram ook de gegevens op van mensen die helemaal geen gebruiker zijn van de dienst.

De rechtszaak vindt plaats in de Amerikaanse staat Illinois waar het illegaal is voor bedrijven om biometrische gegevens van mensen te verzamelen zonder hun medeweten. Facebook riskeert ook geen kleine boete, want de aanklacht geldt voor 100 miljoen Instagram-gebruikers en schadevergoedingen kunnen oplopen tot 5000 dollar per gebruiker. Omgerekend kan Facebook dus theoretisch gezien een boete tot maar liefst 422,6 miljard dollar gepresenteerd krijgen als het schuldig wordt bevonden.

Instagram op je smartphone

Privacyschandalen

Een maand eerder kreeg ook Facebook omwille van de gezichtsherkenning in de Facebook-app al een vergelijkbare rechtszaak te verduren, en toen kwam het bedrijf een bedrag van 650 miljoen dollar overeen om de rechtszaak te settelen. Dit keer toont het bedrijf kennelijk strijdvaardig en het lijkt het niet eens te zijn met de beschuldigingen. "Deze rechtszaak is nergens op gebaseerd. Instagram gebruikt geen technologie voor gezichtsherkenning", dat zegt woordvoerder Stephanie Otway tegen Business Insider.

Facebook is regelmatig het mikpunt in nieuwe rechtszaken, en ook de Nederlandse Consumentenbond is recent een massaclaim begonnen tegen Facebook vanwege de privacyschending van gebruikers. Het Cambridge Analytica-privacyschandaal is het bekendste waar Facebook bij betrokken was.

Instagram
Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..

Meer info

Lees meer over:
Instagram

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties