Het is officieel: WhatsApp kondigt emoji-reacties en Communities aan

Het is officieel: WhatsApp kondigt emoji-reacties en Communities aan

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

We hebben er al veel over geschreven, aangezien er al zoveel informatie over verschenen is. Maar nu kondigt WhatsApp beide functies officieel aan, emoji-reacties en Communities. Androidworld legt je haarfijn uit wat je met beide functies kan doen.

WhatsApp emoji-reacties

Gebruikers van de bètaversie van WhatsApp konden al een tijdje met emoji reageren onder berichten, en binnenkort kan iedereen ze gebruiken. Als je Messenger, Telegram of iMessage gebruikt, dan ben je al bekend met de emoji-reacties. Je hoeft dankzij deze reacties niet meer een nieuw bericht te typen, je kan gewoon met een emoji op een bericht reageren. Volgens WhatsApp kunnen mensen op deze manier snel hun mening kunnen delen zonder chats te overspoelen met nieuwe berichten.

Het lijkt er op dat je vooralsnog met slechts zes verschillende emoji kunt reageren. Je kan een duimpje plaatsen, een hartje, een lachend gezicht met traanoogjes, een verbaasd gezicht, een gezicht met een traan en een high five. Zodra je een bericht selecteert verschijnen de emoji als opties eronder.

Het is officieel: WhatsApp kondigt emoji-reacties en Communities aan

WhatsApp Communities

De WhatsApp Communities hebben we ook al eerder gezien in de bètaversie van WhatsApp en op screenshots. WhatsApp heeft nu zijn visie voor deze subgroepen bekend gemaakt:

“Met Communities op WhatsApp kunnen mensen afzonderlijke groepen samenbrengen onder één overkoepelende structuur die bij hun behoeften aansluit. Op die manier kunnen mensen updates ontvangen die naar de hele Community worden verzonden en gemakkelijk kleinere discussiegroepen opzetten. Community's bevatten ook krachtige nieuwe tools voor beheerders, waaronder aankondigingen die naar iedereen worden verzonden en controle over welke groepen erin worden opgenomen.”

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

De WhatsApp Communities lijken erg op de groepen die al in de chatapp te vinden zijn, maar toch zijn de Communities anders. Je kan ze beter omschrijven als subgroepen met groepsbeheerders ofwel moderators. Die leden hebben meer rechten in zo'n subgroep en kunnen bijvoorbeeld berichten uit de groep verwijderen. Beheerders kunnen een Community aanmaken en ook weer groepen binnen de Community starten. Communities zijn daarnaast niet openbaar. Alleen beheerders kunnen mensen uitnodigen om lid te worden.

De berichten in de Community's zijn tevens voorzien van end-to-end versleuteling. Niemand kan de berichten dus lezen, behalve de leden van de groep waarin ze gedeeld zijn. Leden van een Community of een subgroep binnen de Community kunnen alleen de telefoonnummers van de leden in dezelfde groep zijn, niet die van leden in andere groepen.

Voorbeelden van Communities

  • Met Communities kan een schooldirecteur bijvoorbeeld alle ouders op één plek samenbrengen om belangrijk nieuws te delen en groepen opzetten over specifieke lessen, buitenschoolse activiteiten of vrijwilligersbehoeften.
  • Je kan als voetbalploeg meerdere Communities maken, dan zou er bijvoorbeeld een aparte chatgroep zijn voor de spelers, eentje voor de raad van bestuur en de technische staf. De trainers zitten zowel samen in een chatgroep met de spelers als met de technische staf.

WhatsApp geeft aan dat de Communities allereerst in een paar landen getest zullen worden, voordat ze wereldwijd wordt uitgerold. Wanneer dit precies zal plaatsvinden, is helaas niet bekend.

Het is officieel: WhatsApp kondigt emoji-reacties en Communities aan

Meer nieuwe functies op komst

Momenteel kan je bestanden met een grootte tot 100 MB delen in WnatsApp. Die limiet gaat binnenkort verhoogd worden naar 2 GB. Daarnaast kunnen groepen straks met maximaal 32 deelnemers een telefoongesprek starten.

  • Bestanden delen - WhatsApp verhoogt de capaciteit voor het delen van bestanden tot 2 GB, zodat mensen gemakkelijk kunnen samenwerken aan projecten.
  • Grotere spraakoproepen – WhatsApp introduceert spraakoproepen met één tik voor maximaal 32 personen met een geheel nieuw ontwerp voor die momenten waarop live praten beter is dan chatten.

Zie jij de emoji-reacties al in WhatsApp Beta? Of één van de andere nieuwe mogelijkheden? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

De populairste WhatsApp-tips

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk