Het Gebaar van de Dag: fijne applicatie leert je gebarentaal

Het Gebaar van de Dag: fijne applicatie leert je gebarentaal

Het Gebaar van de Dag

In september 2015 schreef ik al over de Leren Gebaren-app en daarbij liet ik ook weten niet de ambitie te hebben om alle gebaren te leren. Inmiddels is dat wel anders en volg ik al enkele weken een cursus. Volgens de PvdA en de ChristenUnie moet gebarentaal trouwens ook erkend worden als officiele taal en hiervoor hebben ze eerder deze week een wetsvoorstel ingediend. Naast de wekelijkse lessen staan er ook enkele hulpzame applicaties geïnstalleerd op mijn telefoon, waaronder Gebaren Woordenboek van Stichting Nederlands Gebarencentrum.

Toch vind ik de applicatie Het Gebaar van de Dag een stuk fijner werken. Zoals je al kunt raden wordt elke dag een nieuw gebaar toegevoegd aan de applicatie en dit wordt door Emily getoond. Emily's zusje Annika heeft het Downsyndroom en communiceren met haar in het gezin kan worden bevorderd door middel van gebaren.

De applicatie is simpel opgebouwd met een grote zoekbalk waarin je woorden kunt typen en als deze dan ooit zijn opgenomen in de app kun je gelijk het bijbehorende gebaar zien. Daarnaast kun je ook kiezen voor rubrieken als je iets van een bepaald onderwerp wilt leren. Hierbij kun je denken aan onder andere begroetingen, boodschappen of cijfers, maar ook aan dieren, kerst, grammatica, gevoelens of school. De app kent echter tientallen van deze rubrieken, zodat je elke keer wel wat bij kunt leren.

Als je een woord wilt leren is het een kwestie van erop klikken, waarna je een filmpje kunt afspelen waarin Emily dit gebaar toont. Tevens wordt er bij veel woorden ook een uitleg gegeven over hoe je dit gebaar moet maken of wordt er een ezelsbruggetje genoemd, waardoor je deze beter kunt onthouden. Veelal zien we daarna ook nog eens de tekening van het gebaar, zoals het is uitgegeven door het Nederlands Gebarencentrum. Wat mij betreft een prima applicatie voor naast mijn wekelijkse cursus met fijne mogelijkheden. Het is namelijk ook mogelijk om de video's offline op te slaan, zodat je ze overal kunt bekijken.

Je kunt ook snel weer checken welke gebaren je voor het laatst hebt bekeken en je kunt gebaren ook als favoriet aanmerken, zodat je ze nog sneller kunt terugvinden. Geen zin of tijd om gebaren te checken via deze applicatie, dan kun je ook terecht op onder andere Facebook of YouTube.

Beschikbaarheid

Downloaden kan gratis via onderstaande button.

Lees meer over:
Boeken en referentie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties