Statiegeld op kleine plastic flesjes, deze app helpt je erbij

Statiegeld op kleine plastic flesjes, deze app helpt je erbij

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Veel plastic flesjes eindigen hun leven momenteel in de natuur of in de afvalbak thuis. Vanaf 1 juli komt daar, na ‘jarenlange discussie’, verandering in. Op flesjes met een inhoud van minder dan 1 liter, betaal je dan ook statiegeld. Zit er statiegeld op jouw kleine flesje? De Statiegeld-app moet daarbij uitkomst bieden.

Update 01/07/2021: Vanaf vandaag 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. We hebben dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Statiegeld op kleine flesjes

Over flessen met een inhoud van meer dan 1 liter betaal je al jaren statiegeld, net als op bierflesjes met een inhoud van minder dan 1 liter. Voor plastic drinkflesjes met een inhoud van minder dan 1 liter, bestond nog geen statiegeldregeling. Vanaf 1 juli komt er voor die flesjes een einde aan de periode zonder statiegeld, dat meldt Statiegeld Nederland. Gezien de flesjes kleiner zijn dan de 1 literflessen ligt het te betalen statiegeld wel iets lager, op 15 eurocent. Voor plastic flessen van 1 liter of groter betaal je statiegeld van 25 cent.

Statiegeldflesjes worden gebruikt als nieuwe grondstoffen

Statiegeldflesjes worden gebruikt als nieuwe grondstoffen

Supermarkten zitten inmiddels in de transitieperiode. Sommige plastic drinkflesjes met een inhoud van onder de liter, worden al verkocht met statiegeld. Of dit gebeurt, hangt af van de voorraad van de supermarkt. Ook na 1 juli is het mogelijk dat je (kleine) plastic flesjes van aanschaft zonder statiegeld te betalen. Er wordt namelijk pas statiegeld gerekend op nieuwe voorraden; oude voorraden waar het statiegeld-logo niet op afgebeeld is, mogen supermarkten blijven verkopen.

Plastic flesjes inleveren

Gehoopt wordt dat het statiegeld consumenten aanspoort om de kleine drinkflesjes te gaan inleveren. Oude flesjes waar geen statiegeld over is betaald, kunnen overigens niet worden ingeleverd. Of je momenteel een statiegeldflesje in huis hebt, kun je onder andere zien aan de kassabon. Daarnaast krijgen flesjes waar statiegeld op zit, het statiegeld-logo mee.

Gerelateerde artikelen

Weet je niet precies waar je op moet letten, dan kun je terecht in de Statiegeld-app. Via de app kan je de barcode scannen die ook gebruikt wordt bij het inleveren van de flesjes. Je krijgt dan direct te zien of het flesje statiegeld bevat. Die streepjescode is ook cruciaal bij het inleveren van de flesjes, zegt Raymond Gianotten, woordvoerder van Statiegeld Nederland. Zonder de streepjescode wordt een flesje afgekeurd bij het inleveren en krijg je het betaalde statiegeld niet terug.

Screenshot van Statiegeld Nederland

Screenshot van Statiegeld Nederland

Voor het inleveren van plastic drinkflesjes kun je terecht in Nederlandse supermarkten, bij de bezinepomp en op termijn bij de vijf grootste treinstations, tot de 50 grootste treinstations in 2023. Het statiegeld van flesjes die op de treinstations worden ingeleverd, wordt direct teruggestort op je bankrekening. Op andere locaties krijg je vaak nog een bonnetje ter waarde van de drinkflesjes die ingeleverd zijn. Eind 2022 komt er ook statiegeld op blikjes, en daarbij gaat het ook om 15 cent per stuk.

Statiegeld-app downloaden

Statiegeld Nederland heeft de Statiegeld-app uitgebracht voor zowel Android als iOS. Ben jij blij met de nieuwe statiegeldregeling voor plastic drinkflesjes met een inhoud van minder dan 1 liter, of heb je een andere oplossing in gedachten? Laat het ons zeker weten in de reacties onder dit artikel.

Statiegeld

Statiegeld

Heb je plastic flessen in huis, maar weet je niet of er statiegeld op de verpakking zit? Dan kan je vanaf heden terecht in de handige Statiegeld-app van Statiegeld N ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk