Googles wachtwoordmanager vervangt automatisch uitgelekte wachtwoorden

Googles wachtwoordmanager vervangt automatisch uitgelekte wachtwoorden

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Nadat LastPass eerder dit jaar besloot om zijn 'deuren te sluiten' voor gratis gebruikers, staat Google tijdens zijn I/O-ontwikkelaarsconferentie op het podium met updates die zijn gratis wachtwoordmanager. Google wil je daarbij vooral van je slechte wachtwoordgewoonten afhelpen, door wachtwoorden gemakkelijk aan te laten passen. Bij wachtwoorden die zijn uitgelekt, kan Googles wachtwoordmanager dat zelfs voor je doen.

Googles wachtwoordmanager

Google Chrome biedt al enige jaren zijn eigen wachtwoordmanager. Tot op heden was de manager relatief basaal uitgerust en bleef het bij het opslaan van wachtwoorden in de Chrome-browser op je computer en (Android-)telefoon. Hoewel zo'n wachtwoordmanager het onthouden van wachtwoorden makkelijker maakt, is de kans groot dat je zelfs met een wachtwoordmanager bij verschillende websites of apps hetzelfde wachtwoord gebruikt. Lekt je wachtwoord uit via een van de diensten, dan is het vaak een flinke klus om deze allemaal aan te passen.

Gerelateerde artikelen

Dat is een groot probleem: als een kwaadwillende toegang krijgt tot één van je wachtwoorden, dan krijgt het mogelijk toegang tot veel meer diensten die je gebruikt. Vandaar dat het ontzettend belangrijk is om direct nadat er een datalek is geweest bij een dienst en je wachtwoord op straat ligt, hem aan te passen. Google wil dat proces voortaan automatiseren, zo kondigde Google aan tijdens de I/O-ontwikkelaarsconferentie.

Met Googles wachtwoordmanager kan je dus de uitgelekte wachtwoorden automatisch aan laten passen, zonder zelf een actie uit te voeren. Google zegt daarbij gebruik te maken van zijn Duplex on the Web-dienst die zelfstandig taken op het internet uit kan voeren. Duplex werd eerder nog gelanceerd als de dienst die de telefoontjes naar restaurants of kappers over kon nemen, zodat het makkelijker wordt om reserveringen te maken bij zulke bedrijven.

Google waarschuwt je

Volgens Google worden gebruikers, vooralsnog enkel in de Verenigde Staten maar in de toekomst ook in andere landen, op de hoogte gesteld als ze op een website zijn ingelogd met een onveilig wachtwoord. Ze ontvangen dan een notificatie van de Google Assistent met daarin de optie om het wachtwoord aan te laten passen. Alle acties worden daaropvolgend automatisch uitgevoerd. Wel biedt Google gebruikers de volledige controle: ze kunnen op elk moment de acties van Googles wachtwoordmanager onderscheppen om zelf het proces verder (of stop) te zetten.

Momenteel is het bereik van de dienst nog beperkt - zoals aangegeven - lanceert de dienst eerst enkel in de VS. Daarnaast werkt de dienst ook niet direct op alle websites. Google zegt dat dit in de loop der tijd beter moet worden, maar wanneer de zoekgigant de update voor zijn wachtwoordmanager gaat uitrollen naar andere landen maakte het niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Googles wachtwoordmanager werkt via de Google Chrome-browser. Er hoeft dus geen losse app voor de manager geïnstalleerd te worden. Wat vind jij van de update voor Googles wachtwoordmanager? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

0 reacties

Apps

Dit vind je misschien ook leuk