Googles nieuwste overname bespaart je straks een bezoek aan de huisarts

Googles nieuwste overname bespaart je straks een bezoek aan de huisarts

Google neemt Senosis over

De startup die Google heeft overgenomen heet Senosis en is gevestigd in Seattle. Schwetak Patel is de oprichter, tevens professor aan de universiteit van Washington. Daar doceert hij informatica en elektrotechniek.

Senosis heeft inmiddels al wat apps ontwikkeld waarbij de camera van de smartphone gebruikt wordt. Voorbeelden zijn het ontdekken van geelzucht bij baby's en het meten van het hemoglobinewaarden met betrekking tot bloedarmoede, in het bloed. Dan is er een app die de smartphone-microfoon gebruikt om te zien of iemand last heeft van astma of taaislijmziekte.

Google zal zich met deze overname nog meer gaan richten op 'digitale gezondheidszorg'. Een trend die momenteel erg steeds grotere vormen aanneemt. Straks kunnen we misschien dan wel via Google Fit of een andere app contact opnemen met de huisarts, of advies inwinnen bij een specialist.

Dit lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show maar de ontwikkeling van apps die allerlei zaken meten op het gebied van gezondheid, komt steeds dichterbij. In feite is het er al. We 'tracken' met activiteitentrackers en vele honderden apps al onze stappen, bloeddruk, uitstapjes naar de fitness-school, slaapritme en nog veel meer.

Een app als het Engelse Push Doctor brengt met video-consult de specialist of huisarts al direct in je woonkamer. Hier hoef je de deur niet voor uit. Ook smartphonefabrikanten begeven zich al geruime tijd op deze markt, zoals Samsung met S Health, Apple met HealthKit, Nokia met Nokia Health en Google met de app Google Fit. Google heeft in 2014 Deep Mind gekocht, een bedrijf dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie en nu machine learning gebruikt om oogaandoeningen op te sporen in de strijd tegen blindheid.

Data, data, data

Al deze apps, fabrikanten, bedrijven en aanverwante producten verzamelen gegevens over je gezondheid en zoals bekend: data is geld waard. We hopen dat Google de data van de Senosis-apps en toekomstige apps gebruikt om voortijdig ziektes en aandoening op te sporen en de patiënt waar mogelijk te helpen. Wellicht gaat Google ook de gezondheidszorg in het algemeen een stap in de goede richting duwen.

Daarbij is privacy wel van levensbelang. Want waar worden de medische gegevens opgeslagen, wie mag de gegevens allemaal inzien, en wat te doen als hackers ermee vandoor gaan? De ontwikkeling op het gebied van digitale gezondheidsmarkt is erg interessant, de bijkomende privacy-valkuilen niet.

Via: TNW

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer