Google verwijdert Parler-app uit Play Store na ‘oproepen tot geweld’

Google verwijdert Parler-app uit Play Store na ‘oproepen tot geweld’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Parler, een sociaal medium dat voornamelijk bekend is in de Verenigde Staten, droeg bij aan de geweldsplegingen die te zien waren bij het Amerikaanse Capitool. In de app werd door de gebruikers opgeroepen tot geweld. Het platform ondernam hier geen actie op: voor Google voldoende reden om de app te blokkeren.

‘Hands-off mentaliteit’ 

In tegenstelling tot platformen als Twitter, Facebook en YouTube – waarop berichten en video's die nepnieuws verspreidde en geweld verheerlijkte werden verwijderd – ondernam Parler geen actie in vergelijkbare situaties. Hierdoor is het platform voor veel Trump-aanhangers dé ontmoetingsplek geworden, gezien ze ongestoord berichten kunnen delen, zo ook over geweld. In een tweet van Sleeping Giants wordt duidelijk dat gebruikers op Parler openlijk hun denkbeelden over geweld delen, zonder dat het platform daarop ingrijpt.

In de tweet worden Apple en Google opgeroepen om actie te ondernemen naar aanleiding van zijn gedeelde bewijsmateriaal. Google is daar direct mee aan de slag gegaan, zo liet een woordvoerder van het bedrijf op zaterdag weten in een tweet, met als gevolg dat de Parler-app inmiddels niet meer beschikbaar is in de Google Play Store.

Aangepast moderatiebeleid 

“Om de veiligheid van gebruikers op Google Play te beschermen, vereist ons langdurige beleid dat apps die door gebruikers gegenereerde inhoud weergeven, een moderatiebeleid en -handhaving hebben waarmee flagrante inhoud, zoals berichten die aanzetten tot geweld, wordt verwijderd. (…) In het licht van deze voortdurende en urgente discussie over openbare veiligheid, schorten we de vermeldingen van de app in de Play Store op totdat deze problemen zijn opgelost.”, aldus de woordvoerder.

In tegenstelling tot Google, neemt Apple een afwachtende houding in. Het bedrijf laat weten geen “geen apps (te verspreiden) die gevaarlijke en schadelijke inhoud bevatten”, en legt Parler een 24-uurs deadline op: in deze 24 uur dient het bedrijf zijn moderatiebeleid aan te passen. Lukt dit niet, dan zal Parler alsnog van de App Store verdwijnen. John Matze, de CEO van Parler, heeft inmiddels zijn ongenoegen geuit over de actie van Apple – opvallend genoeg blijft het stil omtrent de zet van Google.

Plannen van geweldspleging 

In de reactie van Apple op de aantijgingen tegenover Parler, laat het bedrijf weten dat de app onder andere gebruikt is voor het “plannen, coördineren en faciliteren” van geweld op 6 januari, toen het Capitool werd bestormd tijdens het vastleggen van de stemmen in de presidentsverkiezingen. Ook zou de app nog steeds “worden gebruikt om nog meer illegale en gevaarlijke activiteiten te plannen en te vergemakkelijken”, zo liet Apple weten.

Ken jij mensen die gebruik hebben gemaakt van Parler, of maakte jij zelf gebruik van deze app? Ben jij deze oproepen tot geweld tegengekomen? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk