Google+ wordt eerder stilgelegd vanwege nieuw datalek

Google+ wordt eerder stilgelegd vanwege nieuw datalek

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Einde Google+ versneld

Google+ is één van de (vele) pogingen van Google om een succesvol sociaal netwerk op de markt te brengen. Helaas had het sociale netwerk niet het gewenste aantal gebruikers waar Google op gehoopt had. De bezoeken van 90% van de consumenten duren momenteel minder dan vijf seconden. Daarnaast heeft Google in maart van dit jaar een bug gevonden in de Google+ API maar niet gemeld bij de autoriteiten. Deze bug zou het tussen 2015 en 2018 mogelijk kunnen hebben gemaakt voor apps van derden om toegang te krijgen tot gebruikersdata die niet met deze apps gedeeld waren. Deze combinatie deed Google besluiten Google+ voor consumenten stil te leggen.

Ondertussen heeft Google weer een datalek gevonden die zat verborgen in een software-update van november. Ook deze kwetsbaarheid had te maken met Google+ API en Google heeft deze binnen een week opgelost. Volgens het bedrijf hebben apps van derden geen misbruik gemaakt van het lek: "Er is geen bewijs dat de app-ontwikkelaars die zes dagen onopzettelijk toegang hadden, ervan op de hoogte waren of het op enigerlei wijze hebben misbruikt."

Einde Google+ in april

Google gaat het sociale netwerk nu eerder stopzetten, in april van 2019 in plaats van augustus. De stopzetting van toegang tot Google+ API zal bespoedigd worden. In de komende 90 dagen hebben app-ontwikkelaars geen toegang meer tot gebruikersdata. Consumenten kunnen nog tot april gebruik van Google+ maken. Tot die tijd is het nog mogelijk om oude berichten te downloaden en te migreren.

Google laat ook weten dat Google+ voor bedrijven wordt voortgezet. Het sociale netwerk kan mogelijk als beveiligd intern netwerk fungeren waar collega's kunnen samenwerken. Het bedrijf heeft dus besloten om de focus hier op te leggen en dit concept verder uit te werken.

Google+

Google+

Google+ is het sociale netwerk van Google dat beschikbaar is op het web, iOS en Android. Je kunt er berichten met foto's en video's plaatsen, collecties aanmaken van ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk