Google werkt aan end-to-end encryptie voor RCS-berichten

Google werkt aan end-to-end encryptie voor RCS-berichten

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

RCS-berichten

Vroeger moest je per sms betalen: dat kunnen we ons met de komst van diensten zoals WhatsApp en Telegram maar lastig begrijpen – beide diensten zijn immers gratis te gebruiken. RCS werd door GSMA, de organisatie verantwoordelijk voor mobiele standaarden, voorgelegd als ‘opvolger van de sms’jes en mms’jes’. Providers hapten echter niet toe en de implementatie bleef uit – tot Google besloot werk te maken van het RCS-protocol. Gebruikers in verschillende landen, waaronder Frankrijk, zijn in staat gesteld gebruik te maken van de Rich Communication Services-dienst via servers van Google.

Google RCS activeren

Googles Berichten-app biedt ondersteuning voor het RCS-protocol

Een van de problemen van het bestaande RCS-protocol, is dat er geen end-to-end encryptie aanwezig is. Berichten die via de servers van Google worden verstuurd zijn dus te onderscheppen door Google of andere partijen; dat geldt ook voor berichten die via providers worden verstuurd, zoals Orange. 9to5Google nam recent een kijkje in de apk van Google Berichten en wist wijzigingen te achterhalen die mogelijk van doen hebben met de implementatie van end-to-end encryptie bij RCS. Wel dienen gebruikers een (goede) internetverbinding te hebben om de encryptie te gebruiken.

Terugval op sms

Bij RCS is het wel duidelijk dat het een opvolger van de sms-berichten is: indien deelnemers aan een gesprek geen of een slechte internetverbinding hebben, dan wordt gevraagd of je terug wil vallen op sms of mms. Als er gebruik wordt gemaakt van end-to-end encryptie, zal Google een melding sturen naar de zender ‘dat zulke (sms of mms) berichten onbeveiligd verstuurd worden’. Onbekend is of de encryptie zal werken tussen verschillende apps die het RCS-protocol ondersteunen, of dat Google de encryptie beperkt voor gebruik tussen Google Berichten-gebruikers - dus voor berichten die via de servers van Google lopen.

RCS-protocol is kwetsbaar

Beveiligingsonderzoekers achterhaalde eerder kwetsbaarheden van het RCS-protocol

Momenteel werkt Google deze functie uit in de Dogfood-versie van Google Berichten, die geschikt is voor intern gebruik. In hoeverre Google de technologie gereed heeft staan voor implementatie, blijft onbekend. Voorlopig kunnen we in Nederland en België nog niet (officieel) gebruikmaken van RCS in de Google Berichten-app. Orange is de eerste provider in de Benelux die aan de haal is gegaan met het RCS-protocol. Zowel Vodafone als T-Mobile lieten eerder weten dat ze de technologie onderzoeken, maar het nog niet direct zullen implementeren. Wat vind jij van RCS? Laat het weten in de reacties onder het artikel.

Berichten

Berichten

Blijf in contact met vrienden en familie. Berichten van Google is een messenger-app waarmee je sms- en mms-berichten kunt verzenden naar en ontvangen van elke telefo ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk