Google trekt stekker uit sociaal netwerk Google+, datalek medeverantwoordelijk

Google trekt stekker uit sociaal netwerk Google+, datalek medeverantwoordelijk

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google+ 

Google+ is één van de (vele) pogingen van Google om een succesvol sociaal netwerk op de markt te brengen. De zoekgigant lanceerde het sociale netwerk in 2011 als opvolger van Orkut, dat het ook niet overleefd heeft. Google+ werd aangekondigd als een verzameling van sociale projecten, waardoor het makkelijker zou zijn om met elkaar te communiceren. De dienst begon met Kringen (Circles), Hangouts, Sparks en nog wat mobiele projecten maar na verloop van tijd werd hier behoorlijk aan gesleuteld. Dit alles heeft niet mogen baten, Google kondigt in een blogpost aan dat er aan Google+ voor consumenten een einde komt.

Begin dit jaar begon Google met Project Strobe, een onderzoek naar toegang van derden tot Google-accounts en Android-apparaatdata en de filosofie met betrekking tot datatoegang vanuit apps. Eén van de onderdelen van het project was het bekijken van API die te maken hadden met Google+. Daaruit kwam naar voren dat, ondanks alle moeite die erin is gestoken, het sociale netwerk niet het gewenste aantal gebruikers had waar Google op gehoopt had. De bezoeken van 90% van de consumenten duren momenteel minder dan vijf seconden.

Datalek

Daarnaast heeft Google in maart van dit jaar een bug gevonden in de Google+ API maar niet gemeld bij de autoriteiten. Deze bug zou het tussen 2015 en 2018 mogelijk kunnen hebben gemaakt voor apps van derden om toegang te krijgen tot gebruikersdata die niet met deze apps gedeeld waren. Uit een grondige analyse bleek dat er zo'n 500.000 Google+-accounts mogelijk waren getroffen door deze bug en dat zo'n 438 apps mogelijk van deze API gebruik hebben gemaakt. Er is gelukkig geen bewijs gevonden van misbruik van data van deze Google+-gebruikers.

Er zijn vele apps van derden die gebruik maken van diensten van het ecosysteem van Google. Google juicht dit toe aangezien dit de gebruikerservaring verbetert maar er schuilen ook gevaren in deze toegang. Dat gaat dan voornamelijk om de bescherming van gevoelige data. App-ontwikkelaars moeten dus voldoen aan een set met regels zodat de data niet in verkeerde handen valt. Eind vorig jaar nam Google al een aantal maatregelen om apps toekomstbestendiger te maken.

Introductievideo Google+ uit 2011

Google+ past beter bij bedrijven

Al met al is het bovenstaande datalek samen met het falen van Google+ als sociaal netwerk dat Google heeft doen besluiten de stekker eruit te trekken. Althans voor consumenten. Zij krijgen in de komende maanden meer informatie over hoe hun data te downloaden en te migreren. Het hele traject van definitieve beëindiging tien maanden in beslag nemen.

Google is er ook achter gekomen dat Google+ geschikter zou zijn voor bedrijven. Google+ zou dan als beveiligd intern netwerk kunnen fungeren waar collega's kunnen samenwerken. Het bedrijf heeft dus besloten om de focus hier op te leggen en dit concept verder uit te werken.

Google+

Google+

Google+ is het sociale netwerk van Google dat beschikbaar is op het web, iOS en Android. Je kunt er berichten met foto's en video's plaatsen, collecties aanmaken van ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk