Pixel-toestellen meten vanaf 8 maart je hartslag met camerasensoren

Pixel-toestellen meten vanaf 8 maart je hartslag met camerasensoren

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Normaliter is er voor het meten van je hartslag een hartslagsensor nodig, die je vaak op een smartwatch of activiteitentracker zal terugvinden. Verschillende Google Pixel-toestellen zijn vanaf 8 maart onderdeel van een testprogramma om het hartslagritme vast te stellen door een vinger tegen de camerasensor te houden.

Mobile Vitals-functies

Google kondigde eerder dit jaar aan dat het werkte aan zogenoemde Mobile Vitals-functies voor Google Fit. Met de nieuwe functionaliteiten is het mogelijk zijn om je hartslag te meten zonder in het bezit te zijn van reguliere hartslagmeters. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van de camera's op je (Pixel-)telefoon. Tot op heden bleef het onbekend wanneer de Mobile Vitals-functies beschikbaar zouden zijn. Android Police zegt ditmaal te weten dat de update op 8 maart wordt uitgerold.

Pixel-toestellen meten vanaf 8 maart je hartslag met camerasensoren

In eerste instantie zullen de Mobile Vitals-functies enkel beschikbaar zijn op Pixel-toestellen, maar er wordt op termijn wel gekeken naar een uitrol voor andere Android-telefoons. Welke toestellen voor de update in aanmerking komen en wanneer Google de exclusiviteit voor Pixel-telefoons wegneemt is nog niet bekendgemaakt. Wel is bekend hoe de Mobile Vitals-functies werken: een tweetal gifjes toont de hartslagmeting en de metingen van je ademhaling in actie. In beide gevallen wordt er een camerasensor gebruikt.

Hartslagritme meten

Voor het meten van het hartslagritme dienen gebruikers volgens het gifje één vinger op de camera's achterop de telefoon te plaatsen. Vervolgens wordt gevraagd om een klein beetje druk te zetten, de camerasensor krijgt zo het volledige oppervlak van je vinger in beeld. Met de ‘vingerafdruk’ in beeld kan de software zogenoemde fotoplethysmogram-signalen oppikken, dit zijn kleine kleurverschillen van de huid die geanalyseerd kunnen worden om het hartslagritme in te schatten.

Pixel-toestellen meten vanaf 8 maart je hartslag met camerasensoren

Naast het meten van je hartslag kan Google Fit na de update ook je ademritme waarnemen. Voor de meting van je ademritme dient zowel je gezicht als je borstkas in beeld te zijn via de selfiecamera. Er wordt daarna geanalyseerd hoe vaak je borstkas beweegt om het aantal ‘ademhalingen per minuut’ te weergeven. Voor zowel je hartslag (BPM) als je ademritme geldt dat het niet gaat om metingen die vergeleken kunnen worden met metingen uitgevoerd met medische apparatuur. Wel kan men de metingen gebruiken om de staat van hun gezondheid voor henzelf in kaart te brengen.

Gerelateerde artikelen

Uitrol voor Pixels

Google heeft aangegeven dat de functie eerst uitgerold zal worden naar Google Pixel-telefoons. Het is onbekend welke generaties van Pixel-telefoons de Mobile Vitals-functies zullen ontvangen. Gezien de eerste Google Pixel (XL) en de Pixel 2 (XL) geen updates meer ontvangen, is de kans groot dat het om een update gaat die uitrolt voor gebruikers van de Pixel 3 (XL), Pixel 3a (XL), Pixel 4 (XL), Pixel 4a, Pixel 4a 5G en de Pixel 5. Neem dit tot de daadwerkelijke uitrol op maandag 8 maart met de nodige korrels zout.

Google Fit: je gezondheid en activiteit bijhouden

Google Fit: je gezondheid en activiteit bijhouden

Google Fit biedt je een overzicht van hoeveel je beweegt. De dienst kan data van allerlei fitness-apps verzamelen en maakt het behalen van jouw gezondheidsdoelen een ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk