Google noemde het sideloaden van Fortnite een vreselijke ervaring

Google noemde het sideloaden van Fortnite een vreselijke ervaring

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Google, Apple en Epic Games voeren sinds vorig jaar een verhitte strijd omtrent de regels die gelden in de appwinkels - een strijd die nu ook in de rechtbank gevoerd gaat worden. Nieuwe openbare rechtbankdocumenten die zijn ingediend door Epic Games, de aanklager van Apple en Google, wijzen onder andere uit dat Google het sideloaden van apps op Android eigenlijk een ‘vreselijke ervaring’ vindt.

Fortnite sideloaden op Android

Android is, in tegenstelling tot Apples iOS, een ‘open platform’ dat het mogelijk maakt om apps te kunnen installeren die niet in de Google Play Store staan. Toch ziet Google apps liever in de Play Store, dan daarbuiten, blijkt uit openbaar gemaakte rechtbankdocumenten. Gesprekken tussen Google en Epic Games maken duidelijk dat Google Play-managers de sideloading-ervaring op Android zien als een ‘verschrikking’ en een ‘vreselijke ervaring’.

Voor Google waren de gesprekken met Epic Games erop gericht om samen te komen tot een deal, zodat Fortnite alsnog op de Play Store gelanceerd zou worden. Daarbij erkennen medewerkers van Google dat de ‘barrières die worden opgelegd aan consumenten die apps direct willen downloaden, leiden tot een ‘slechte gebruikerservaring’’. Dit zou niet alleen leiden tot een slechte ervaring, maar – zo is te lezen in de documenten – ook tot een lager bereik voor Epic’ Fortnite. Volgens Epic Games is Google, door beschikbare data, op de hoogte van dit effect.

Gerelateerde artikelen

Het verlaagde bereik heeft onder andere te maken met het relatief kleine bereik van apps buiten de Play Store, evenals de ‘15 stappen’ die gebruikers moeten uitvoeren om apps te installeren die niet in de Play Store staan. Daarbij stelt Epic dat installeren van externe apps “geassocieerd wordt met het installeren van een kwaadaardige app”, waardoor gebruikers wantrouwend aankijken tegen het installeren van de app.

‘Google wilde Epic kopen’

Epic’ acties om de Google Play Store te omzeilen en gebruikers een alternatieve installatiemethode te bieden, werden door Google gezien als een ‘besmetting’, dat stelt de gameontwikkelaar op basis van interne Google-documenten. Binnen de zoekgigant zouden meerdere projecten zijn opgezet om de ‘besmetting’ in de kiem te smoren. Het bedrijf zou zelfs hebben overwogen om Epic Games deels of in zijn geheel over te nemen om het probleem op te lossen, dat blijkt uit de documenten. Volgens Tim Sweeney, CEO van Epic Games, was zijn bedrijf niet op de hoogte van Googles overwegingen.

Als Google inderdaad heeft overwogen om Epic Games over te nemen, dan zou het een interessante keuze zijn geweest. Beide partijen liggen sinds augustus 2020 met elkaar overhoop. Fortnite werd op dat moment van de Play Store verwijderd, omdat de game van Epic Games niet voldeed aan de Play Store-voorwaarden. Gebruikers konden namelijk betalen buiten de Play Store om, terwijl Google in de regel vereist dat apps Googles betaalplatform dienen te gebruiken. Via dit platform dient iedere appontwikkelaar 30 procent van zijn omzet af te dragen.

Epic Games is één van de partijen die zich verzet tegen Googles regels in zijn appwinkel. Volgens de gameontwikkelaar is er bij de Play Store van Google en App Store van Apple sprake van monopolistisch gedrag en kunnen ontwikkelaar niet zonder deze appwinkels, waardoor ze gebonden zijn aan de kosten die appwinkels rekenen.

Gerelateerde artikelen

In aanloop naar de rechtszaken, heeft Google een tussentijdse wijziging in zijn betaalplatform doorgevoerd, waardoor veel ontwikkelaars tegen een lager tarief goederen kunnen verkopen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk