Google Maps laat je vanaf nu geld besparen met deze functie

Google Maps laat je vanaf nu geld besparen met deze functie

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Als je nu navigeert met Google Maps zie je naast de snelste route ook de meeste milieuvriendelijke route. Als je voor deze route kiest zal je de minste brandstof verbruiken en betaal je dus ook minder aan de pomp. De functie in Google Maps is nu beschikbaar in Nederland en België.

Milieuvriendelijke routes in Maps

De brandstofprijzen zijn momenteel hoog en tegelijk staan er ons enorme uitdagingen te wachten met de klimaatopwarming. Een nieuwe functie in Maps kan helpen met beide problematieken, want met de nieuwe milieuvriendelijke routes gaat je auto minder brandstof verbruiken of capaciteit van zijn accu.

De feature was al eerder aangekondigd, maar ze is nu beschikbaar in Nederland, dat zegt Google in een persbericht. Zodra je in Maps een route voor je auto berekent, dan zal je de milieuvriendelijkste optie herkennen met het icoontje van een groen blad. Je ziet telkens hoeveel procent minder brandstof je zal verbruiken door deze weg te kiezen in de plaats van de snelste optie, en uiteraard zie je ook het verschil in de aankomsttijd.

Zo werken de milieuvriendelijke routes

Verder kan je ook instellen om brandstofzuinige routes standaard de voorkeur te geven in de navigatie-app. Daarvoor tik je bij het bekijken van de verschillende routes in Maps op het menu met de drie puntjes en dan op Rijopties. Vervolgens kies je Voorkeur voor brandstofzuinige routes. In een dropdownmenu kan je daarna het motortype van je auto selecteren: benzine, diesel, hybride of elektrisch. Volgens Google bepaalt ook het type auto dat je gebruikt in Maps mee de berekening voor de milieuvriendelijke route.

Hoe werkt het?

Achter de functie schuilen algoritmes die Google samen met wetenschappers heeft ontwikkeld. Het sloeg de handen in elkaar met onder meer de National Renewable Energy Laboratory in de Verenigde Staten en het Europees Milieuagentschap. Google analyseert rijtrends in Maps en koppelt die aan modellen voor machinelearning. Daarbij wordt ook gekeken naar factoren die een invloed hebben op uitstoot, brandstof- en batterijverbruik, zoals het gemiddelde brandstofverbruik van voertuigen, de hellingsgraad van de weg, verkeerspatronen, het type weg en snelheidslimieten.

Gerelateerde artikelen

Google maakt zich sterk dat de nieuwe functie in Maps een besparing van één miljoen ton CO2-uitstoot per jaar kan opleveren. Dat is even veel als elk jaar 200.000 auto's van de weg halen. De functie wordt volgens Google Nederland gefaseerd uitgerold en we konden ze nog niet gebruiken op de redactie.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk