Google Maps is straks veel beter in elektrische en hybride auto's

Google Maps is straks veel beter in elektrische en hybride auto's

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Maps krijgt een belangrijke functie voor eigenaars van elektrische en hybride auto's. De navigatie-app berekent binnenkort de benodigde tussenstops waarmee auto's tijdens lange ritten kunnen opladen. We leggen uit hoe het straks gaat werken.

Navigatie voor elektrische auto's

Er zijn grote veranderingen aan de gang in de auto-industrie. We hoeven je niet meer te vertellen dat elektrische en hybride wagens aan populariteit winnen, maar toch kan je vast stellen dat Google Maps nauwelijks is aangepast aan de noden van zulke auto's.

Zeker voor langere ritten, is het essentieel voor bestuurders om hun tussenstops te plannen en daar slim mee om te gaan. Een app zoals PlugShare doet precies dat. Ze stelt voor je vertrekt waar je het beste kan opladen en voor hoe lang, want het is zelden verstandig om de batterij van je auto tot 100 procent op te laden. Zulke apps kunnen die berekeningen maken, omdat gebruikers vooraf informatie geven over hun auto. Het gaat om data zoals onder meer de batterijcapaciteit en de kracht van de motor.

Tussenstops

Google Maps lijkt nu een inhaalslag te maken als het gaat om navigatie voor elektrische en hybride auto's. 9To5Google heeft in de code van de app ontdekt dat Maps een systeem krijgt om automatisch tussenstops te plannen. Maps waarschuwt de gebruiker ook wanneer een extra tussenstop vereist is, wanneer er geen beschikbaar is op je route of als je op je bestemming aankomt met een lege batterij.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de app zulke adviezen kan geven, want er zijn bijvoorbeeld geen menu's ontdekt waar gebruikers meer gegevens kunnen invoeren over de kenmerken van hun auto. Het enige wat bestuurders op dit moment in Maps kunnen invoeren is hun motortype, namelijk: diesel, elektrisch, benzine of hybride. Die instelling is geïntroduceerd opdat Maps de meest ecovriendelijke routes kan adviseren.

Tussenstops voor Google Maps in Android Automotive

Beschikbaarheid

Alles wijst er dus op dat de ontwikkelaars van Google nog sleutelen aan de functie en toch zou de release best snel kunnen verlopen. Google Maps heeft technisch gezien al aangepaste navigatiefuncties voor elektrische auto's, maar ze zijn op dit alleen beschikbaar voor auto's met Android Automotive. Dat is een besturingssysteem van Google voor in de auto. Voorlopig blijft het dus wachten voor deze functies ook verschijnen in de Android-versie van Google Maps.

Heb jij een elektrische of een hybride auto en kan jij niet wachten om tussenstops te berekenen in Maps? Misschien bij jij ondertussen al gewend geraakt aan andere apps die dat kunnen? Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk