‘Google laat gebruikers betalen voor nieuwe functies in Foto’s-app’

‘Google laat gebruikers betalen voor nieuwe functies in Foto’s-app’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Alle apps van Google zijn, in ieder geval in beperkte mate, gratis te gebruiken. Google Foto’s is daar een goed voorbeeld van. Opvallend is dan ook dat Google sinds kort een functie in de Foto’s-app achter een ‘paywall’ geplaatst heeft. Iedereen met ‘Google One’ kan deze functie gebruiken.

Betaalde functies in Foto's

Google Foto’s is een bijzondere app voor de zoekgigant. Niet omdat het dient als galerij, of omdat er steeds meer bewerkingsfuncties in zitten, maar omdat het ‘gratis onbeperkte opslag’ biedt voor alle gebruikers. Tenzij je selecteert dat afbeeldingen op originele kwaliteit opgeslagen dienen te worden, zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van Foto’s. Volgens een rapportage van XDA werkt de zoekgigant echter aan ‘betaalde functies’.

Versie 5.18 van de Google Foto’s-app bevat volgens een rapportage van XDA verwijzingen naar zulke ‘paywalled’ functies. Er zou onder andere worden gesproken over ‘extra bewerkingsfuncties’ die met een Google One-abonnement beschikbaar zijn in Foto’s. Welke functies precies bij de beschrijving in de code horen, bleef nog onbekend. Mishaal Rahman wist via Twitter te bevestigen dat het om de ‘Color Pop’-functie gaat.

Color Pop-filter

In een schermafbeelding is te zien dat er in de Foto’s-app wordt gevraagd om een One-abonnement af te sluiten om de functie (en extra opslagcapaciteit) te activeren. Momenteel lijkt het enkel te gaan om de Color Pop-filter in Foto’s, hoewel het mogelijk is dat Google andere functies eveneens achter zijn betaalmuur plaatst. Opvallend is dat Google het tegenspreekt dat de Color Pop-filter voortaan een betaalde functie is.

Gerelateerde artikelen

In een reactie tegenover The Verge zou een woordvoerder van Google hebben laten weten dat deze Color Pop-filter gratis te gebruiken blijft voor alle gebruikers, tegen één voorwaarde. Foto’s moeten diepte-informatie bevatten, zoals het geval is bij portretfoto’s. Mist zulke informatie, dan moet er bij het gebruik van de functie een Google One-abonnement worden afgenomen.

Googles algoritme

Gebruikers met een Google One-abonnement betalen mee aan de ontwikkeling van het algoritme bij functies zoals het Color Pop-filter; het lijkt daarmee niet de bedoeling om alle nieuwe functies achter een betaalmuur te plaatsen. Wat vind jij van de keuze van Google om de functie betaald te maken? Zou jij willen betalen voor waardevolle functies in Google Foto’s? Laat het ons weten in de reacties.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk