Google Hangouts stopt in 2021 en wordt vervangen door Google Chat

Google Hangouts stopt in 2021 en wordt vervangen door Google Chat

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Hangouts

De berichten-app Google Hangouts stopt in de eerste helft van 2021, dat maakt Google bekend in een blogbericht. De bedoeling is dat Google Chat, de berichtendienst voor zakelijke gebruikers, de als vervanging gaat dienen. De app zal dan ook voor consumenten werken. Het is nog niet bekend wanneer gebruikers hun gegevens zullen kunnen overzetten en wanneer Hangouts precies verdwijnt. Daarover volgt later nog meer informatie.

Google Chat komt met een aantal voordelen ten opzichte van Hangouts. Eén ervan is de integratie met Gmail, maar Chat heeft ook een snellere zoekfunctie en laat je reageren met emoji op berichten. Google maakte eerder ook Google Meet beschikbaar voor consumenten.

De geschiedenis van Hangouts

Waar te beginnen? Google heeft er zo'n vreemd parcours opzitten als het om een berichtendiensten gaat dat het een hele klus is geworden om nog uit te leggen. Ik doe een poging. Hangouts is Googles oude berichtendienst uit 2013 die nooit echt succesvol de concurrentie kon aangaan met apps als WhatsApp. Hangouts moest daarom in 2017 al een stapje terugzetten voor het nieuwe en innovatieve Allo dat integraties kreeg met de Google Assistent.

Google Hangouts stopt in 2021 en wordt vervangen door Google Chat

Toch bleef de app wel bestaan, al verloor het zijn sms-functie in datzelfde jaar. Voor sms moesten gebruikers voortaan met Berichten aan de slag dat uitpakt met RCS, de opvolger van de sms. Daarnaast was de ontwikkeling van nieuwe functies voor Hangouts wel op een laag pitje. Toch richtte in 2017 Hangouts Meet en Hangouts Chat op, dat zijn diensten voor videovergaderingen en berichten voor de zakelijke markt.

Allo was geen lang leven gegund, want maar relatief weinig gebruikers maakten de overstap en er kwam alvast een einde in 2018. Hangouts en Google Berichten bleven dus over. Twee jaar geleden werd al gefluisterd over het einde van Hangouts in 2020, maar dat is er dus niet gekomen.

Een screenshots van de zakelijke Hangouts Chat-app zoals die toen heette

Zakelijke gebruikers

Wel stopte Google in 2019 met Hangouts voor G Suite-gebruikers. Ja hoor, er was ook een zakelijke versie. G Suite-gebruikers konden dus aan de slag met de nieuwe Hangouts Chat en Hangouts Meet. Vervolgens schrapte Google ook de Hangouts-naam in Meet en Chat, om voor minder naamsverwarring te zorgen. Hangouts zou namelijk spoedig gaan verdwijnen, ook al wilde Google het begin dit jaar nog niet met zoveel worden zeggen. G Suite werd trouwens recent Workspace. Zo, je bent weer helemaal bij.

Hangouts

Hangouts

Hangouts is de vervanger van Talk en is een messengerapplicatie. Deze concurrent van WhatsApp maakt het mogelijk berichten via internet te versturen, maar ook het ve ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk