Google voert grondige controles uit bij nieuwe apps in Play Store

Google voert grondige controles uit bij nieuwe apps in Play Store

Google Play Store

Googles appwinkel, de Play Store, bevat miljoenen applicaties. Veel van deze zijn onschadelijk en vormen dus geen gevaar voor de eindgebruiker. Helaas zijn er ontwikkelaars die het niet zo nauw nemen als het aankomt op beveiliging, of juist wat betreft de regels van de appwinkel. Het is verboden om een app met malware of phishing in de Play Store te plaatsen, zoals je mag verwachten. Helaas zijn er een aantal app-ontwikkelaars die deze regels overtreden. Onderzoek wijst namelijk uit dat een deel van de apps bestanden bevat, terwijl Google beweert 'dat het de situatie onder controle heeft'.

Google Play Protect

Googles 'Play Protect' moet gebruiker te allen tijde veilig houden.

De zoekgigant gaf aan de problemen serieus te nemen en alles op te lossen. Daaropvolgend zijn veel van de schadelijke apps van de appwinkel verdwenen. Voor Google is het echter een structureel probleem: iets wat je niet zomaar met een stoffer en blik op kan lossen. Vandaar dat het beleid van de Play Store een wijziging heeft ondergaan. Volgens Choice of Games, een ontwikkelaar van games, zou de wachttijd bij het publiceren van de apps zijn verlengd. Door het verlengen van de wachttijd, ontstaat er ruimte om apps beter te inspecteren. Op die manier kan Google de appwinkel beter beschermen tegen schadelijke apps.

Langere wachttijden Play Store

Deze melding krijgen ontwikkelaars bij het uploaden van nieuwe apps.

Volgens Google gaat het om ongeveer drie dagen vanaf het moment dat de app is verzonden voor inspectie tot de uiteindelijke publicatie. Voor de ontwikkelaar kwam het als een verrassing, gezien de melding pas verschijnt nadat de app al is verstuurd. Door deze beleidswijziging is het niet mogelijk om de release van een nieuwe app te plannen. Zodra de app is goedgekeurd, zal deze per direct beschikbaar zijn om te downloaden. Alle daaropvolgende updates verlopen normaal, dus zonder de lange(re) aanlooptijd en met de mogelijkheid om ‘timed publishing’ te gebruiken.

Google heeft gereageerd

Jacob Lehrbaum, Android Developer Relations Manager, heeft ook op deze zaak gereageerd. In een reactie laat hij weten dat het inderdaad langer kan duren voordat Google een app heeft bekeken. Verder laat Lehrbaum doorschijnen dat de focus ligt op nieuwe ontwikkelaars. Publiceren ontwikkelaars al voor langere tijd? Dan is de kans groot dat hun apps sneller in de Play Store staan. Dat heeft een reden: veel malafide- en onveilige applicaties komen van nieuwe ontwikkelaars. Er wordt vanuit Google in elk geval gewerkt aan onze veiligheid – al met al dus goed nieuws voor de Play Store.

Lees meer over:
Google Play Store

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties