Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, zo maak je opslagruimte vrij

Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, zo maak je opslagruimte vrij

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google stopt per 1 juni 2021 met de gratis en onbeperkte back-ups van foto's in de cloud via Google Foto's. Als je nu al tegen de limiet aanloopt, kun je ervoor kiezen om ruimte vrij te maken via Google One. Zo kun je nog wat langer door met de gratis opslag. We leggen hier uit hoe je dat doet.

Google Foto's gratis opslaglimiet verdwijnt

Google Foto-gebruikers konden vijf jaar lang genieten het gratis opslaan van hun foto's in een hoge kwaliteit. Hierbij werden de beelden gecomprimeerd. Voor het uploaden van de foto's in de originele kwaliteit werd de 15 GB aan gratis opslag, die standaard bij elk Google-account zit, gebruikt. Nu heeft Google bekend gemaakt dat vanaf 1 juni bij alle foto's die je uploadt de beperkte cloudopslag gebruikt wordt. Dat geldt ook voor Google Documenten, Google Spreadsheets, Google Presentaties, Google Tekeningen, Google Formulieren en Google Jamboard. Wat er volgend jaar precies gaat veranderen voor Google Foto's, lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Hoe nu verder?

Er zijn nu voor jou als Google Foto's-gebruiker meerdere opties. Je kan overstappen op één van deze drie alternatieven voor gratis back-ups, of alsnog een betaald Google One-abonnement aanschaffen. Je kan er ook voor kiezen om toch nog even te wachten met een beslissing. Google heeft namelijk een handig hulpmiddel gelanceerd waarmee je kan controleren hoe lang je naar schatting nog verder kan met de gratis opslag. Dat hulpmiddel vind je hier.

Dan is er ook nog de mogelijkheid om in de Google One-app of op de Google One-website de grote Google Foto's- en Drive-bestanden op te sporen en te verwijderen. Op deze manier kun je misschien nog wel jaren verder met de gratis opslag, zonder dat je hoeft om te kijken naar de betaalde Google One-abonnementen.

Gerelateerde artikelen

Overbodige bestanden verwijderen

Google One is sinds 2019 ook in Nederland actief en feitelijk de opvolger voor betaalde opslag in Google Drive. In Google One vind je een overzicht van de opslagruimte die je gebruikt voor Google Drive, Gmail en Google Foto's. Zoals je ziet in de screenshot hieronder, heb ik al 70% van het stukje servercapaciteit dat voor mij is ingericht in gebruik. Tijd dus om de bezem erdoor te halen. Dat kan met de Google One-app op je telefoon, voor zowel betalende als niet-betalende Google One-gebruikers.

Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, zo maak je opslagruimte vrij

Bestanden verwijderen via je computer

 1. Ga op je computer naar Google One 
 2. Klik onder 'Gun jezelf wat ruimte' op 'Maak opslagruimte vrij in je account'
 3. Klik onder de categorie die je wilt beheren op 'Bestanden bekijken en ruimte vrijmaken'
 4. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen.Gebruik de filters rechtsboven om bestanden te sorteren. Sommige categorieën kun je niet sorteren.Als je bestanden wilt bekijken voordat je ze verwijdert, klik je erop. Dit kan bij foto's, video's en bepaalde e-mails.
 5. Nadat je de gewenste bestanden hebt geselecteerd, klik je bovenaan op 'Verwijderen'
 6. Klik op 'Definitief verwijderen' om dit te bevestigen
Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, zo maak je opslagruimte vrij

Bestanden verwijderen via je telefoon

 1. Open de Google One-app op je telefoon
 2. Tik op het tabblad 'Opslag' op 'Opslagruimte vrijmaken in account'
 3. Klik onder de categorie 'Verwijderde items' die je wilt beheren op 'Items beoordelen en ruimte vrijmaken'
 4. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen.Gebruik het filter rechtsboven om bestanden te sorteren. Sommige categorieën kun je niet sorteren.
 5. Nadat je de gewenste bestanden hebt geselecteerd, klik je bovenaan op Verwijderen
 6. Klik op 'Definitief verwijderen' om dit te bevestigen
 7. Klik onder de categorie 'Grote items' op 'Niet-ondersteunde video's en dan op 'Items beoordelen en ruimte vrijmaken'
 8. Nadat je de gewenste bestanden hebt geselecteerd, klik je bovenaan op Verwijderen
 9. Klik op 'Definitief verwijderen' om dit te bevestigen
 10. Een ander item is bestanden opschonen via Files by Google

Wat ga jij doen? Stap je over op een alternatief voor Google Foto's? Ga je een Google One-abonnement aanschaffen of toch nog even een aantal jaren van de gratis opslag genieten door de boel op te schonen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, zo maak je opslagruimte vrij
Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..
Google One

Google One

Google One is de naam voor betaalde opslag in Google Drive. Iedere Google-gebruiker krijgt standaard 15 GB aan opslag in Drive. Daarmee kan hij of zij best ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk