Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, dit moet je weten

Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, dit moet je weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Foto's zal vanaf 1 juni 2021 niet langer onbeperkt en gratis foto's opslaan van elke gebruiker. Er komt voortaan een opslaglimiet van 15 GB voor foto's, en Google verwijst gebruikers door naar zijn Google One-clouddienst.

Google Foto's opslaglimiet

Vijf jaar lang kon iedereen die foto's bewaart in de Google Foto's-app, rekenen op gratis en onbeperkte opslag van zowel foto's als filmpjes. Het was altijd één van de belangrijkste argumenten om van Googles galerij gebruik te maken, want concurrenten zoals Apples iCloud-dienst voor de iPhone waren altijd betalend nadat je de beperkte, gratis opslaglimiet hebt bereikt. Google schrapt nu die onbeperkte opslag, dat zegt het bedrijf in een blogbericht.

"Omdat zoveel van jullie op Google Foto's rekenen om herinneringen op te slaan, is het belangrijk dat het een goed product blijft, maar dat het ook je wensen op de lange termijn blijft vervullen", dat zegt Shimrit Ben-Yair, vice president van Google Foto's in een blogbericht. "Om in de toekomst nog meer van je herinneringen te kunnen verwelkomen, en Google Foto's klaar te maken voor de toekomst, veranderen we ons beleid rond ongelimiteerde opslag voor foto's in hoge kwaliteit".

Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, dit moet je weten

Je kon altijd al kiezen om foto's in 'Hoge kwaliteit' of 'Originele kwaliteit' te uploaden. Met hoge kwaliteit maakte je gebruik van de gratis opslag van Google, want daarbij zorgde het bedrijf voor een slimme manier om foto's te comprimeren voor efficiënte opslag. Voor foto's in de Originele kwaliteit schakelde Google de 15 GB aan gratis opslag in die standaard bij elk Google-account komt.

Wat gaat er veranderen?

Google gaat vanaf 1 juni bij alle foto's die je uploadt de beperkte cloudopslag gebruiken, maar tot die tijd kan je nog onbeperkt foto's uploaden aan 'Hoge kwaliteit'. Alle foto's die je de afgelopen jaren en voor 1 juni gratis op de dienst hebt bewaard, worden ook in de toekomst niet gerekend bij de 15 GB aan gratis opslag.

Het gaat overigens niet alleen om de onbeperkte opslag die verdwijnt voor Google Foto's, maar ook bij andere Google-diensten zal data niet meer oneindig op de Google-servers worden bewaard. Dat geldt voor Google Documenten, Google Spreadsheets, Google Presentaties, Google Tekeningen, Google Formulieren en Google Jamboard. Ook voor Pixel-gebruikers verandert er wat. Wie een Pixel-toestel van Google kocht, kon ook rekenen op onbeperkte opslag van zijn foto's, maar dan aan de 'Originele kwaliteit'. Pixel-eigenaars zullen ook na 1 juni onbeperkt foto's kunnen bewaren, maar dan voortaan aan de 'Hoge kwaliteit'.

Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, dit moet je weten

Google komt ook met een aangepast beleid voor wie meer dan twee jaar (24 maanden) geen gebruik meer maakt van de dienst of twee jaar lang zijn uploadlimiet heeft overschreden. In dat geval kan Google je gegevens verwijderen, maar het bedrijf zal dat naar eigen zeggen pas doen na het geven van verschillende waarschuwingen.

Wat moet ik nu met mijn foto's?

Google verwijst gebruikers die straks niet genoeg hebben aan 15 GB opslag door naar de betalende Google One-formule. Dat is Googles clouddienst die 100 GB data in de cloud kan bewaren voor een maandelijks bedrag van 1,99 euro. Er zijn verschillende opslagformules voor Google One, en je kan er hier alles over ontdekken. Google gaat ook een model tonen aan gratis gebruikers van Foto's dat voorspelt hoe lang zij verder kunnen met de 15 GB opslag op basis van hun gebruik van de dienst. Als je beslist om van Google One gebruik te maken, dan kan je je data in de cloud ook delen met maximaal vijf familieleden.

Toch kan je je de vraag stellen of de 1 miljard actieve Google Foto's-gebruikers de dienst trouw blijven, want het is uiteraard mogelijk om al je foto's weer gewoon fysiek te downloaden via Google Takeout en zo over te stappen naar een concurrent. Google stelt dat concurrenten, zoals iCloud van Apple, minder gratis opslag aanbieden dan Google Foto's. Voor iCloud is dat bijvoorbeeld 5 GB aan gratis data. Anderzijds heeft iCloud wel een goedkopere instapformule van 0,99 euro maandelijks voor 50 GB opslag, ten opzichte van Googles 1,99 euro voor 100 GB. Voor de overige opslagvarianten hebben beide abonnementsdiensten een vergelijkbare prijs.

Google Foto's stopt met gratis foto-opslag, dit moet je weten

Waarom doet Google dit?

Tussen de regels kan je lezen dat er gewoon te veel foto's en video's in de galerij-app worden geüpload, en het kost Google geld om zijn serverinfrastructuur uit te breiden en te onderhouden. Google laat uitschijnen dat het model om die reden geen stand kon blijven houden.

Gerelateerde artikelen

Al zou de meer sceptische Foto's-gebruiker ook kunnen opmerken dat Google mogelijk een heel slimme strategie volgt. Het bedrijf heeft namelijk sinds 2015 gebruikers aangetrokken op zowel Android als iOS door gratis opslag van foto's, om dan op het moment dat die gebruikers helemaal gehecht zijn aan de dienst de schakelaar om te zetten. Het is ook opvallend dat Google zijn betalende Drive-opslag de laatste jaren al steeds meer in de verf zet. Vorig jaar lanceerde het de nieuw naam Google One, en recent introduceerde Google voor bepaalde gebruikers van de betalende opslag een VPN-dienst.

Blijf jij trouw aan Google Foto's of ga jij kijken naar andere clouddiensten? Was je misschien eerder al een Google One-abonnee? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..
Google One

Google One

Google One is de naam voor betaalde opslag in Google Drive. Iedere Google-gebruiker krijgt standaard 15 GB aan opslag in Drive. Daarmee kan hij of zij best ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk