Google Foto's: straks één groot feest voor al je RAW-foto's

Google Foto's: straks één groot feest voor al je RAW-foto's

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Wie foto's neemt in de hoogste kwaliteit, zogenaamde 'RAW-foto's', zal die straks altijd in Google Foto's kunnen bekijken. Op dit moment verschijnen ze alleen in de galerij als je een back-up maakt van RAW-foto's, maar handig is dat niet. We leggen het uit.

RAW in Google Foto's

Heel wat smartphones kunnen vandaag foto's nemen in de hoogste kwaliteit: het RAW-formaat. Deze beelden verschijnen dan in apart 'RAW'-mapje op je telefoon en standaard maakt Google Foto's ook geen back-up van deze map. RAW-foto's zijn altijd grotere bestanden, waardoor je cloudopslag heel snel vol zou raken.

Toch is daar ook belangrijk nadeel aan verbonden, want wie foto's maakt aan de hoogste kwaliteit, kan ze op deze manier niet bekijken op het beginscherm van Google Foto's. Dat is namelijk verbonden met het feit dat ze geen deel uitmaken van de back-up. 9To5Google heeft nu ontdekt dat Google werkt aan een oplossing voor dat probleem. Uit de code van de Foto's-app blijkt dat RAW-foto's straks altijd in de de feed verschijnen, ongeacht of de back-up aan staat.

Voor- en nadelen van RAW

RAW-foto's bevatten altijd de pure data, precies zoals je camerasensor het heeft vastgelegd. Anders dan bij een jpg-bestand, is er geen kwaliteitsverlies. Er zijn bij RAW-foto's ook veel meer mogelijkheden als je foto's achteraf wil bewerken. Alle voordelen en minder goede eigenschappen van RAW-fotografie, bespreken we uitgebreid in dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de verandering in Google Foto's straks gaat werken. Hopelijk blijft de RAW-map wel gewoon zichtbaar in je bibliotheek. Die is namelijk handig wanneer je al je grote fotobestanden in één keer wil kopiëren naar je pc of een externe harde schijf.

We weten ook nog niet wanneer de update volgt. Vermoedelijk gaat het om een server-side aanpassing. Dat wil zeggen dat de nieuwigheid niet zal werken na het updaten van Google Foto's in de Play Store. Google zal de functie van op afstand activeren voor gebruikers.

De populairste artikelen over fotografie

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk