Google Foto's laat je nu ruis verwijderen uit foto's, zo werkt het

Google Foto's laat je nu ruis verwijderen uit foto's, zo werkt het

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Google Foto's begon in 2015 als dé tool om foto's automatisch extern op te laten slaan. Voor de zoekgigant zat er echter meer in het vat: de applicatie moet mensen namelijk ‘helpen’ bij het bewerken van hun foto's en video's. Vanaf heden krijgt Foto's daar extra opties voor die ruis verwijderen en de foto's scherper moeten maken.

Fotobewerking in Google Foto's

Begin deze maand werd bekend dat de vernieuwde bewerkingstools van Foto's breder werden uitgerold. Video's bewerken in de app van Google, wordt daarmee een nog reëlere optie. Dat Google de bewerkingstools aan begint te scherpen, heeft vermoedelijk van doen met het aanstormende einde van gratis opslag in Foto's: vanaf 1 juni worden opgeslagen afbeeldingen in de Google Cloud doorberekend aan de opslagcapaciteit van jouw Google-account. Extra functies zullen mogelijk zorgen voor extra draagvlak onder huidige gebruikers van de app.

Naast de volledig vernieuwde videobewerker, voegt Google ditmaal twee opties toe waarmee foto's scherper gemaakt kunnen worden, dat meldt XDA. Het gaat specifiek om bewerkingsopties die in de Aanpassen-sectie terug te vinden zijn, met de namen Scherper maken en Ruis verwijderen. Zoals de naamgeving suggereert maakt de eerstgenoemde functie foto's scherper en verwijdert de tweede functie ruis uit afbeeldingen. Beide tools bieden graduele instellingsmogelijkheden met een balk die tussen 0 en 100 gesleept kan worden, waarbij 100 staat voor maximale ‘verscherping’ of maximale ruisonderdrukking.

Gerelateerde artikelen

Zeker bij foto's die zijn gemaakt in de avond, kan de ruisonderdrukking van pas komen. Let er wel op dat het effect niet overmatig wordt toegepast. Ruisonderdrukking kan namelijk leiden tot afname in detail van de foto – een minimale toepassing van de functie zal dat niet veroorzaken, maar als je de slider op 100 zet is de kans wel groot dat details verloren gaan. Het scherper maken van foto's kan, net zoals de ruisonderdrukking, een desastreus effect hebben op de foto's. Lijnen van foto's die te veel zijn verscherpt ogen te hard en artificieel.

Gratis bewerkingsopties

Bovenop het aanstaande einde van de gratis opslag in Google Foto's, kondigde de zoekgigant aan de Foto's-app te gaan koppelen aan het Google One-ecosysteem. Klanten van Google One krijgen extra bewerkingsopties in Foto's. In de applicatie zijn de betaalde functies te herkennen aan het One-logo van de dienst. Het lijkt erop dat Google de functies voor de ruisonderdrukking en verscherping niet onder het One-programma heeft geplaatst – ze zijn dus voor iedereen te gebruiken.

Google Foto's laat je nu ruis verwijderen uit foto's, zo werkt het

Google rolt de twee aanpassingsmogelijkheden momenteel uit naar de Foto's-app voor Android. Het lijkt erop dat het gaat om een brede uitrol – vrijwel alle telefoons op de redactie beschikken over de nieuwe opties. Momenteel lijkt het nog wel te gaan om een server-side update. Mocht jouw toestel dus nog niet beschikken over de functies, dan is het belangrijk om nog even te wachten tot Google jouw telefoon aan de uitrol toevoegt.

Wat vind jij van de nieuwe opties? Ben jij van plan om ze uit te proberen, of heb je eigenlijk weinig aan de twee nieuwe opties? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk