Google, Facebook en Twitter verdedigen belangrijke wet sociale media

Google, Facebook en Twitter verdedigen belangrijke wet sociale media

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sectie 230 van beschermende wet

Techbedrijven zoals Facebook, Twitter en Google leunen al van bij hun ontstaan op de Communications Decency Act. Die garandeert de bedrijven dat ze niet zelf juridisch verantwoordelijk zijn voor berichten die hun gebruikers op sociale media worden geplaatst. Denk aan video's, meningen en foto's die op sociale media als Facebook en Twitter verschijnen.

Naast het beschermen van de techbedrijven stelt het onder meer Facebook en Twitter in staat om ook online berichten te modereren. Zo kunnen onder meer kwetsende en haatdragende berichten worden verwijderd nadat ze zijn gerapporteerd. Toch is President Donald Trump erg kritisch over de manier waarop de techbedrijven aan moderatie doen, want volgens hem zijn de bedrijven politiek gekleurd. Dit jaar werden al verscheidene tweets van de Amerikaanse president verwijderd, omdat ze volgens Twitter objectief gezien onwaarheden bevatten en schade kunnen veroorzaken. Toch stellen zowel Republikeinse als Democratische politici stellen de wet in vraag, dat weet Reuters.

Google-CEO Sundar Pichai. Creative common

Wetswijziging

"Sectie 230 maakte het voor elke grote internetdienst mogelijk om succesvol te zijn", aldus Facebook-CEO Mark Zuckerberg. "Het Amerikaanse Congres moet de wet bijwerken zodat hij werkt zoals hij is bedoeld. De CEO van Facebook zegt ook dat zijn bedrijf wil samenwerken met andere techpartners en de nodige transparantie wil brengen omtrent het opstellen van een wetswijziging.

Ook Google-CEO Sundar Pichai en CEO Jack Dorsey van Twitter waarschuwen voor het belang van de wet. Volgens Dorsey kan de manier waarop we online met elkaar communiceren volledig instorten zonder sectie 230 van de beschermende wet. De drie topmannen verschijnen om 15:00 uur Nederlandse tijd voor de Amerikaanse senaat, en je kan het vanaf dat tijdstip hier live volgen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Apps

Dit vind je misschien ook leuk