Google Earths nieuwe timelampse toont klimaatverandering in 37 jaar

Google Earths nieuwe timelampse toont klimaatverandering in 37 jaar

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Earth pakt uit met een nieuwe timelapsefunctie, en je kan nu letterlijk de planeet voor je ogen zien veranderen zoals dat in de afgelopen 37 jaar is gebeurd. Je ziet zo met je eigen ogen de ontbossing en klimaatverandering wereldwijd.

Google Earth-timelapse

We horen vaak in de media over klimaatverandering, maar het blijft voor heel wat mensen een ver-van-hun-bedshow. Je ziet namelijk enkel de veranderingen in je directe omgeving, maar je hebt geen idee hoe het ijs smelt op de Noordpool of hoe de bossen verdwijnen in het Amazonewoud. Google Earth wil dat veranderen, want met de nieuwe timelapsefunctie die Google voorstelt, zie je nu met eigen ogen hoe de wereld is veranderd in de voorbije 37 jaar.

Als je deze link naar Earth opent met de app of website, dan kom je bij de timelapsefunctie terecht en die die begint automatisch af te spelen. Google gebruikte daarvoor 24 miljoen satellietbeelden van 1984 tot 2020. Het gaat daarbij om 20 petabytes aan satellietbeelden, ofwel 20.000 terabyte. Google kreeg daarbij de hulp van de Carnegie Mellon-universiteit en haar 'CREATE Lab' dat de technologie achter de timelapses heeft gemaakt.

via GIPHY

Op onderzoek

Google stelt dat gebruikers in de eerste plaats zelf op verkenning moeten gaan met de timelapsefunctie om te onderzoeken hoe de wereld is veranderd, maar het wijst je al richting een aantal interessante verhalen. Je kan bijvoorbeeld de gevolgen van de opwarming van de aarde zien, ontbossing of het mijnen van steenkool. Je krijgt ook telkens een woordje tekst te zien dat uitlegt wat je voor je ogen ziet gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Google wil de komende tijd nog meer van die verhalen blootleggen in Earth. Wat vind jij van de timelapsefunctie, en zijn er al enkele opvallende vaststellingen die jij maakt met behulp van de nieuwe tool? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Earth

Google Earth

Met Google Earth kun je via een virtuele wereldbol de gehele aarde en elke plekje dat daarop te vinden is ontdekken. Je kunt in- en uitzoomen op steden, natuurgebied ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk