Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

En verborgen donker thema...

Google Drive Material Design nu voor iedereen beschikbaar met nieuwe camera-interface

· 09 april 2019

Google Drive heeft een Googles Material Design-update gekregen die nu voor iedereen beschikbaar is. Drive heeft menu's aan de onderkant gekregen en een nieuwe interface voor de camerafunctie.

Google Drive Material Design

Eén voor één worden Google-apps in een nieuw jasje gestopt met lichtere kleuren volgens Googles ietwat energieslurpende Material Design. Ook Google Drive is recent aan de beurt geweest en hoewel de verandering bij sommige diensten niet altijd even goed merkbaar is, werd bij Googles clouddienst alle menu's naar beneden geplaatst in nieuwe categorieën: Home, Met Ster, Gedeeld en Bestanden. De nieuwe Drive is nu voor iedereen beschikbaar in een Play Store-update samen met een nieuwe camera-interface en meer. 

'Home' is een nieuw startscherm voor Drive waarin de slimme algoritmes van Google proberen te bepalen welk bestand jij op dit moment wil zien. Er wordt daarvoor gekeken naar bestanden die je regelmatig opent of bijvoorbeeld een belangrijk gedeeld document dat waar je geregeld aan werkt samen met een vriend. Bestanden die volgens Google belangrijk zijn krijgen een prominente plaats in de interface verpakt in een kaart. Voor G Suite-gebruikers krijgt dit menu de naam 'Prioriteit', maar het principe is hetzelfde.

Links 'Home' in de consumentenversie van Drive, rechts: 'Prioriteit' voor G Suite-gebruikers

Met ster, Werkruimten en Gedeeld

Het tweede menu van Drive toont alle bestanden met ster. De bedoeling is dat de gebruikers hier zelf bepaald wat voor hem belangrijk is en zo direct zijn bestanden terugvindt. Voor G Suite-gebruikers ziet dit menu er wel helemaal anders uit, want het heeft de naam 'Werkruimten'. De bedoeling is dat je project per project tot maximaal 25 bestanden selecteert waar je zo gemakkelijk toegang toe krijgt. De interface van Werkruimten toont alle losse projecten en per project krijg je een weergave in kaarten te zien.

Links 'Met ster' in de consumentenversie van Drive, rechts: 'Werkruimten' voor G Suite-gebruikers

In het derde menu van Drive zie je zoals de titel doet vermoeden alle bestanden die gedeeld hebt met vrienden of collega's. Handig is dat je een horizontaal scroll-menu hebt waarmee je door alle contacten kan bladeren waarmee je zaken hebt gedeeld. Je krijgt dan telkens de betreffende bestanden te zien. Onderaan heb je nog een sortering van alle gedeelde bestanden met kleinere voorbeeldpictogrammen voor elk bestand. Je kan rechtsboven de weergave ook aanpassen.

Bestanden en donkere modus

Als laatste is er de bekende interface van de vroegere Drive en die heet 'Bestanden'. Je krijgt hier simpelweg een overzicht van al je bestanden in de cloud te zien en je kan zelf kiezen op welke manier je wilt sorteren. Daarnaast kan je ook hier de weergave veranderen. Standaard krijg je opnieuw kaarten te zien, maar dat kan je wijzigen naar bijvoorbeeld een lijstweergave. 

Naast de verschillende menu's is er nog steeds een zijbalk voor onder meer recente bestanden en offline bestanden en je kan ook de instellingen wijzigen. In de zoekbalk met afgeronde hoeken zie je ook de mogelijkheid om van account te wisselen door op het icoontje van je Google-account te tikken.

Een beperkt aantal gebruikers zou in Drive ook meteen een donkere modus te zien krijgen met grijze tinten, maar die is op onze telefoons nog niet zichtbaar. Wat wel voor iedereen zichtbaar is, is de camera-interface voor het scannen van documenten die nu het uiterlijk van de standaard camera-app op je telefoon overneemt. De vorige interface dateert uit 2011 en Android 4.0 Ice Cream Sandwish,  dus enige vernieuwing was welkom.

Beschikbaarheid

De nieuwe Drive is nu beschikbaar via een update in de Google Play Store. Als je app nog niet automatisch is geüpdatet dan kan je het manueel doen door op onderstaande knop te tikken. Laat ons ook weten wat je van het nieuwe Drive-uiterlijk vindt in de reacties. 

De nieuwste artikelen over Google Drive

Google Drive leegt prullenbak nu automatisch na 30 dagen

Gmail en andere Google-diensten getroffen door wereldwijde storing [update]

Tip: open razendsnel een nieuw Google document, spreadsheet en presentatie

7 tips voor slimmer thuiswerken tijdens de coronacrisis

'WhatsApp kan back-ups van je gesprekken in Google Drive beveiligen'

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (2)
Bezig met laden van reacties...