Google Chrome rolt update uit voor het groeperen van tabbladen

Google Chrome rolt update uit voor het groeperen van tabbladen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Misschien ken je het gevoel wel van het ‘oneindige aantal tabbladen’ als je gaat browsen in Google Chrome, met als cadeautje een glimlach als je de 100 tabbladen hebt bereikt. Dat is uiteraard een leuke handreiking, maar overzichtelijker wordt het er niet van. Google wil dat verhelpen met zijn nieuwe tabblad-groeperingen in Chrome.

Google Chrome

Google Chrome-gebruikers op de desktop kunnen al sinds enige tijd hun tabbladen groeperen zodat het overzichtelijk(er) is welke tabbladen bij welk onderwerp horen. Op telefoons was dit vooralsnog niet mogelijk, tenzij je toebehoorde tot een kleine testgroep die alvast toegang kreeg tot de nieuwe ‘tabbladgroepen’-functionaliteit in Chrome. Met Chrome-versie 88 komt er een einde aan de testen en kan iedereen tabbladen samenvoegen, hoewel je de functie wellicht nog wel handmatig aan zou moeten zetten.

Google Chrome rolt update uit voor het groeperen van tabbladen

Uiteraard is de belangrijkste aanpassing het groeperen van tabbladen. De werking daarvan is simpel. Als je meerdere tabbladen open hebt staan en je gaat naar het overzicht van alle tabbladen die in je Chrome-browser zijn geopend dan kun je ze samenvoegen door een tabblad iets langer ingedrukt te houden en hem vervolgens naar een ander tabblad toe te vegen. Je zal nu zien dat Chrome de twee tabbladen heeft samengevoegd en dat er bovenaan een nummer staat, bijvoorbeeld 2 tabbladen.

Gerelateerde artikelen

Tabbladgroep aanmaken

Dat is echter niet de enige mogelijkheid om een tabbladgroep aan te maken. Als je na de update van Google Chrome namelijk een link ingedrukt houdt op een webpagina, dan krijg je de volgende optie te zien: “Open in nieuw tabblad in groep”. Als je dit doet, dan wordt er eveneens een groep voor de twee tabbladen aangemaakt. Elke link die je vanaf die groep opent, wordt daarna toegevoegd aan dezelfde tabbladgroep – je hoeft je dus geen zorgen te maken over een wildgroei van de groepen.

Google Chrome rolt update uit voor het groeperen van tabbladen

Een handige bijkomstigheid van deze tabbladgroepen is de nieuwe tabbladbalk die je onderaan het scherm terugvindt. Deze balk weergeeft alle tabbladen die open staan in de groep en zorgt ervoor dat het gemakkelijk is om te wisselen tussen de tabbladen. Verder kan je vanaf de tabbladbalk ook tabbladen sluiten in je tabbladgroep, door rechtsboven op het kleine kruisje te klikken. Daarmee is het tabblad wel definitief gesloten: hij wordt niet teruggeplaatst als tabblad naar het overzicht van losse tabbladen.

Tabbladgroepen uitschakelen

Mocht je de tabbladgroepen onhandig vinden, dan kun je de functie ook uitschakelen. Daarvoor zal je naar chrome://flags moeten navigeren. Voer vervolgens onderstaande stappen uit. Later toch de stap zetten om het eens uit te proberen, dan kun je het uiteraard op dezelfde manier inschakelen:

  1. Navigeer naar chrome://flags
  2. Zoek via de zoekbalk naar ‘tab group’
  3. Klik bij het zoekresultaat ‘Tab Groups’ op het dropdown-menu
  4. Selecteer ‘Disabled’ om de tabbladgroepen te deactiveren
  5. Herstart nu tweemaal de Google Chrome-browser
Google Chrome rolt update uit voor het groeperen van tabbladen

Als de browser tweemaal is herstart, dan verdwijnen de tabbladgroepen uit de tabbladswitcher en is de browser weer zoals vanouds. Wil je de tabbladgroepen toch weer inschakelen, volg de stappen in bovenstaande volgorde en kies in plaats van ‘Disabled’ de optie ‘Default’ of ‘Enabled’. Daarna zal de functie weer werkzaam zijn. Het is mogelijk dat Google hiervoor in de toekomst een optie toevoegt in het instellingenmenu waardoor deze stappen overbodig raken.

Gerelateerde artikelen

Uitrol van tabbladgroepen

Vooralsnog lijkt Google de functionaliteit nog niet aan te bieden voor alle gebruikers, zelfs als je wel bent voorzien van Chrome-versie 88. In plaats van een uitrol via de app-update, rolt Chrome het uit via zijn servers en kan het dus nog even duren voordat iedereen ervan kan genieten. Ben jij al van de tabbladswitcher voorzien, of wacht je er nog op? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk