Google Chrome ondersteunt binnenkort deze handige Android 12-functie

Google Chrome ondersteunt binnenkort deze handige Android 12-functie

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Android 12 lost een belangrijk probleem op dat velen ervaren bij het maken van screenshots. Googles nieuwste Android-versie bevat namelijk een functie waarmee zogenoemde scrolling screenshots gemaakt kunnen worden. Google Chrome zal de functie ondersteunen, dat blijkt uit berichten van Chromium-ontwikkelaars.

Scrolling screenshots

Verschillende fabrikanten, zoals OnePlus en Samsung, loste het probleem van de korte screenshots de afgelopen jaren eigenhandig op. Vaak kon je na het maken van de schermafbeelding op een knop klikken om er een lange schermafbeelding van te maken. Het besturingssysteem scrolt dan, zonder dat je iets hoeft te doen, tot de onderzijde van een pagina. Zulke schermafbeeldingen zijn handig als je bijvoorbeeld een nieuwsartikel wil delen met vrienden, maar niet van elk deel een screenshot wil maken.

Gerelateerde artikelen

Voor degenen die de functie graag willen gebruiken maar vastzitten aan een fabrikant die de functie nog niet heeft geïmplementeerd, kwam met de komst van de derde Android 12 Bèta goed nieuws. Google heeft de functie namelijk ingebouwd in Android 12.

Lange schermafbeeldingen in Chrome

Wel verkoos Google een speciale route voor de implementatie. Android 12 gebruikt namelijk een API die ontwikkelaars moeten verwerken om de zogenoemde scrolling screenshots werkend te krijgen in hun apps, zegt XDA-Developers. Een bericht op de Chromium Gerrit maakt duidelijk dat het Chrome-team aan de slag is gegaan met de nieuwe API, en dat lange schermafbeeldingen dus gaan werken in Google Chrome.

Google Chrome ondersteunt binnenkort deze handige Android 12-functie

Specifiek gaat het om de ‘ScrollCapture API’ die is geïntroduceerd met Android 12. Voor de API haalt Android data op bij de zogenoemde ‘View’ van Android-apps. Dit onderdeel van applicaties verzorgt de weergave van content op het scherm. Android 12 combineert gegevens van de API uiteindelijk tot de gewenste schermafbeelding. Googles implementatie is daarmee veel gecompliceerder in vergelijking met die van bijvoorbeeld OnePlus. In OxygenOS worden namelijk schermafbeeldingen aan elkaar geplakt om zo te komen tot hetzelfde resultaat.

Uitrol voor Android 12

Wanneer Google van plan is de scrolling screenshots uit te rollen naar Chrome, is nog niet bekend. In Googles ‘flag’-sectie van Chrome 92 is alvast een optie aanwezig om de functie in te schakelen, maar die levert nog geen lange schermafbeeldingen op.

Voor wie de functie graag als eerste wil testen, kan het aan te raden zijn om de Chrome Canary-app te downloaden uit de Play Store. Functies die later in het stabiele kanaal worden uitgebracht, verschijnen altijd eerst in het Canary-kanaal dat in de basis bedoeld is voor ontwikkelaars.

Maak jij wel eens gebruik van de lange schermafbeeldingen, of biedt jouw telefoon daar nog geen ondersteuning voor? Mocht je ze gebruiken: waarvoor zet de functie het liefst in? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..
Chrome Canary (instabiel)

Chrome Canary (instabiel)

Chrome Canary is de dagelijkse testversie van Google Chrome. Deze versie van de browser kun je gebruiken als je graag het nieuwste van het nieuwste wilt en daarbij d ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk