Google Chrome gaat hoog dataverbruik door advertenties voorkomen

Google Chrome gaat hoog dataverbruik door advertenties voorkomen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Dataverkeer

Google plaatste donderdagmiddag onverwacht een bericht over het datagebruik van advertenties, evenals de processorkracht vereist voor het laden van de advertenties. Het Chromium-team wist te achterhalen dat een klein deel van de advertenties onevenredig veel data gebruiken en bij het laden van advertenties ook meer rekenkracht vereisten. Gebruikers zijn niet de hoogte van het dataverbruik van de advertenties en de zoekgigant maakt zich zorgen om het batterijverbruik van zulke advertenties. Google impliceert tot slot dat deze advertenties gebruikers zelfs geld kunnen kosten.

Google Chrome advertenties

Een klein deel van de advertenties, gebruikt ontzettend veel data en rekenkracht

Ongeveer 0,3 procent van alle advertenties die Google analyseerde, maakten zich schuldig aan zulke praktijken. Wat opvalt is dat deze advertenties verantwoordelijk zijn voor 27 procent van de data die werd verstookt; daarnaast was 28 procent van de rekenkracht vereist om de advertenties te laden. In de praktijk zouden onder andere advertenties die cryptocurrency mijnen, slecht geprogrammeerd zijn of niet geoptimaliseerd zijn voor netwerkgebruik, verantwoordelijk zijn voor hoog dataverbruik en de benodigde processorkracht. Google wil op termijn een oplossing in Google Chrome implementeren.

Google Chrome

Het Chromium-team heeft wijzigingen aangekondigd, waardoor advertenties groter dan 4 MB door de browser worden geblokkeerd. Indien een advertentie de limiet overschrijdt, dan krijgen gebruikers een errorpagina te zien op de plaats waar de advertentie stond. Naast de limiet van 4 MB, mag de advertentie binnen 60 seconde na het verschijnen voor 15 seconde gebruikmaken van de CPU van je telefoon - daarna zal eenzelfde errorpagina verschijnen. Google geeft aan eerst te experimenteren met de maatregelen; vanaf augustus zou Google de limieten in deze browser definitief inschakelen.

Google Chrome advertenties

Gebruikers krijgen een errorpagina te zien op de plaats van de advertentie

Het Chromium-team neemt de maatregelen vanuit de coalitie voor betere advertenties, de: ‘Better Ads Standards’. In 2018 legde dezelfde commissie blokkades op aan misleidende advertenties die de gebruiker acties uit lieten voeren die gericht waren op dataverzameling. Uiteraard is het voor Google een maatregel om het gebruik van tools die advertenties blokkeren terug te dringen. Wat zijn de ervaringen met advertenties die bij jou de meeste irritaties oproepen? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk