Google Chrome 81 voegt Ecosia toe als ‘groene zoekmachine’

Google Chrome 81 voegt Ecosia toe als ‘groene zoekmachine’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Ecosia-zoekmachine

Eens gehoord van Ecosia? Misschien wel, maar de kans is groot dat je niet precies weet wat het doel van de zoekmachine is. Het basisprincipe is makkelijk: 80 procent van advertentie-inkomsten van de zoekprovider worden ingezet voor het planten van bomen. Tot op heden wist het bedrijf meer dan 86 miljoen bomen te planten. Google zal daar ook een bijdrage aan gaan leveren, door Ecosia in zijn Chrome-browser te plaatsen. Met de stap volgt Ecosia zoekmachines zoals DuckDuckGo, Yahoo! en Bing, die momenteel in Google Chrome als zoekmachine worden aangeboden. In totaal wordt deze functie in 47 markten aangeboden.

Ecosia zoekmachine

Ecosia is binnenkort beschikbaar als standaard zoekmachine in Chrome

Het was voorheen uiteraard mogelijk om de zoekmachine van Ecosia afzonderlijk te bezoeken, maar het biedt niet het gemak van een vooraf ingestelde zoekmachine. Als er een zoekmachine ingesteld staat, dan word je direct naar de juiste zoekpagina toegestuurd. Google heeft zich niet beperkt tot de desktop- of mobiele gebruikers – beide groepen krijgen de beschikking tot de zoekmachine. Toch zal er in Nederland niet direct gejuich te horen zijn: we staan niet op de lijst van landen die Ecosia als eerste ontvangen. Belgische gebruikers krijgen wel direct de Ecosia-zoekmachine aan hun browser toegevoegd.

Googles veilingen

Sinds het ontstaan van de zoekmachine in 2009, heeft het zich gericht op het steunen van de lokale gemeenschappen – mede door het plaatsen van bomen. Een flinke groei in het aantal gebruikers heeft het mogelijk gemaakt om deze gebruikers te steunen. Momenteel heeft de zoekmachine zo’n 15 miljoen maandelijkse gebruikers. Het Android-platform zou daarnaast (momenteel) goed zijn voor meer dan 1,2 miljoen dagelijkse gebruikers. In hoeverre de groei van Ecosia door kan zetten, is nog maar de vraag. Ecosia wil immers niet deelnemen aan de veilingen voor het keuzescherm van zoekmachines.

Ecosia zoekmachine

Ecosia wil niet deelnemen aan de veilingen van Google voor de keuzeschermen

Nadat Google op de bon is geslingerd voor het selecteren van Google als ‘standaard’ zoekmachine, besloot het een veiling te organiseren om een keuzescherm op te stellen van zoekmachines. Ecosia wil echter geen geld uitgeven voor een plek op deze lijst en zal dus geen groei verkrijgen middels de lijst – in tegenstelling tot zoekmachines zoals DuckDuckGo. Desondanks zal de plaatsing in de lijst met zoekmachines een hoop gemakken opleveren. Google is overigens niet de eerste partij om met Ecosia aan de slag te gaan. KU Leuven nam het besluit om Google in te wisselen voor Ecosia, in een race naar de groene toekomst.

Google Chrome 81

Wanneer Ecosia precies beschikbaar zal komen, is nog onbekend. Het is daarvoor afhankelijk van de uitrol van Google Chrome 81. Volgens Ecosia wordt de uitrol op 17 maart gestart. In Nederland zullen we nog moeten wachten op de uitrol van de zoekmachine. Volgens Google worden de regio’s bepaald op basis van de populariteit van de zoekmachine. Daarmee wordt dus geconcludeerd dat Ecosia te weinig gebruikt wordt in Nederland om in de browser geplaatst te worden. Niet zo gek ook, gezien de lage gebruikersaantallen. Google houdt momenteel een marktaandeel van 93 procent op de wereldwijde zoekmachines, met zo’n 0,4 procent voor Ecosia.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk