Google beschermt Oekraïners door deze functie in Maps te verbergen

Google beschermt Oekraïners door deze functie in Maps te verbergen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft tijdelijk een aantal functies in Google Maps uitgeschakeld om burgers te beschermen. Het gaat om functies die live informatie geven over verkeersomstandigheden en hoe druk het op verschillende plaatsen is.

Deze Google Maps-functies zijn tijdelijk uitgeschakeld in Oekraïne

Je kan al sinds 2016 in Google Maps zien hoe druk het ergens is, bijvoorbeeld bij winkels en in restaurants. Daarnaast kan je in Maps ook zien hoe druk het verkeer op jouw route is. Alphabet heeft deze functies in Oekraïne, in overleg met regionale autoriteiten, wereldwijd uitgeschakeld. Dat doet het bedrijf om de burgerbevolking te beschermen. Dat zegt de zoekgigant tegen Reuters. Automobilisten kunnen nog wel gebruikmaken van navigatie in de app.

Veel apps laten realtime gegevens zien van mensen en hun bewegingen en dat zijn soms heel gevoelige gegevens. Zo kon de sportapp Strava in 2018 rekenen op veel kritiek omdat op zijn Global Heatmap ook gegevens liet zien waar militairen aan het sporten waren. Het tonen van deze gevoelige informatie kan, vooral in conflictgebieden, voor grote problemen zorgen. Google wil deze gevoelige gegevens nu verbergen voor de Russen om Oekraïners te beschermen.

Op 24 februari was in Maps al, uren voor de daadwerkelijke inval, een file vanuit Rusland naar de Oekraïense grens te zien. Enkele uren later werd Oekraïne geconfronteerd met aanvallen van Russische troepen die het land binnenvielen.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..
Populairste artikelen over Google Maps

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk