Google Berichten lanceert formulier om RCS uit te schakelen

Google Berichten lanceert formulier om RCS uit te schakelen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Google Berichten

Toen providers het besluit namen om het verzoek van Google over de uitrol van RCS te negeren, liet Google weten de uitrol van de Rich Communications Services zelf op te zetten. Sindsdien is RCS voor de Franse Google Berichten-gebruikers beschikbaar; communicatie via het RCS-protocol verloopt via de servers van Google. Dat geldt overigens alleen voor de RCS-dienst van Google. Orange in België is een van de weinige providers die RCS aanbiedt, aldaar loopt de communicatie via de Orange-servers.

Google RCS activeren

Hoewel RCS niet door Google wordt aangeboden in de Benelux, kan je het wel inschakelen

Mocht je provider geen RCS aanbieden en woon je niet in Frankrijk? Androidworld schreef in 2019 een stappenplan om RCS alsnog in te kunnen schakelen in de Google Berichten-app. Mocht je inmiddels RCS gebruiken, maar toch niet zo’n fan zijn van de dienst, dan is het voortaan makkelijker om RCS volledig stop te zetten op je telefoonnummer. Android Police wist het Google-formulier te achterhalen waarmee je de dienst uit kan schakelen. Aldaar moet je het gebruikte telefoonnummer invoeren, waarna je via sms een zescijferige code ontvangt om de actie, het ontkoppelen van RCS, te bevestigen.

Uitzonderingen

Niet in alle gevallen is het formulier van Google de juiste manier om je af te melden van RCS, zo kan Google geen acties ondernemen op je RCS-inschrijving bij providers. Indien je beschikt over de telefoon waar de Google Berichten-app op staat met een geactiveerd RCS-systeem, dan is het formulier niet vereist om je van RCS af te melden. Via de instellingen in het Chatfuncties-menu is het mogelijk om RCS uit te schakelen door de schakelaar bij ‘Chatfuncties inschakelen’ om te zetten.

Google Berichten

Werken de eerste stappen niet (of heb je de telefoon niet (meer) in bezit?), vul dan het formulier in

Mocht je geen gebruikmaken van RCS: het is een vernieuwde vorm van sms/mss waar een provider geen kosten voor in rekening kan brengen, de communicatie verloopt namelijk via het internet. Ook is RCS uitgerust met functies die we kennen uit WhatsApp en Telegram, zoals de indicatoren voor gelezen berichten. Een nadeel van RCS, zo bleek later, is dat het protocol onbeveiligd is: net zoals de verouderde sms’jes, worden RCS-berichten zonder beveiliging verstuurd. Google zou werken aan de mogelijkheid om RCS-berichten met end-to-end encryptie te versturen, wat overeenkomstig is met de manier waarop diensten zoals WhatsApp en Telegram hun berichten beveiligen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk