Google maakt augmented reality-kunstgalerij van het werk van Johannes Vermeer

Google maakt augmented reality-kunstgalerij van het werk van Johannes Vermeer

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Ontmoet Vermeer

Google Arts & Culture komt geregeld met leuke nieuwe toepassingen over kunst. Denk bijvoorbeeld aan de Artselfies die eerder dit jaar werden gelanceerd. Je kon zo te weten komen hoe je eruit zou zien als schilderij door simpelweg een selfie te nemen. Dit keer zet Google het oeuvre van de bekende Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer in de verf.

In een samenwerking met 17 culturele instellingen van over de hele wereld waaronder het Mauritshuis en het Rijksmuseum zette Google de werken van de schilder in een modern jasje. Je kan de 36 werken van Vermeer nu in hoge kwaliteit bewonderen via Arts & Culture.

arts&culture vermeer

Onmogelijke kunstgalerij

Google koos naar eigen zeggen voor Vermeer omdat er slecht 36 werken van de beroemde Hollandse meester bekend zijn waarvan één dat gestolen werd in de kunstroof in het Gardner Museum in Boston. 'Het concert' Van Vermeer is met zijn waarde van 200 miljoen één van de duurste schilderijen ter wereld dat vermist is. De virtuele galerij van alle werken van Vermeer is dus een kunsttentoonstelling die in werkelijkheid onmogelijk zou zijn.

Google zette zijn Art Camera in, dat is een robotcamera die de kleinste details van de kunstwerken heeft vastgelegd. Het resultaat is een opmerkelijke augmented reality-ervaring waarbij je tot op de kleinste details kan inzoomen op bekende kunstmerken als Het melkmeisje. Je kan met je telefoon een virtuele kunstgalerij bezoeken en met je vinger versleep je het beeld naar de werken die je wil bewonderen. Bij elk kunstwerk kan je vervolgens een woordje uitleg lezen dat voorzien in door het Mauritshuis. Ten slotte kan je in Arts & Culture ook meer leren over het leven van Vermeer, en hoe het mogelijk was dat hij eeuwenlang in de vergetelheid raakte.

Google Arts & Culture

Google Arts & Culture

De Arts & Culture-app neemt je mee naar musea, klassieke concerten en dansvoorstellingen van over de hele wereld. Deze applicatie biedt dezelfde inhoud als de of ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk