50 organisaties vragen Google om snel actie te nemen tegen bloatware

50 organisaties vragen Google om snel actie te nemen tegen bloatware

Open brief tegen bloatware

Google moet dringend actie nemen tegen voorgeïnstalleerde apps op Android-telefoons, omdat die een bedreiging vormen. Dat is de boodschap dat Privacy International in een open brief richt aan Googles CEO Sundar Pichai. 91 procent van de zogenaamde 'bloatware-apps' is ook niet terug te vinden op de Google Play Store, dat blijkt uit een studie waar naar verwezen wordt in de brief.

Naast het feit dat Googles Play Protect-beveiliging de voorgeïnstalleerde apps niet scant, hebben bloatware-apps ook meer geavanceerde toestemmingen. Je kan veel van deze apps bijvoorbeeld niet verwijderen van je telefoon, omdat het zogenaamde 'systeem-apps' zijn, en de apps kunnen ook ongemerkt op de achtergrond werken.

Beeld van de open brief

Een deel van de open brief

Risico's bekend

Google is zich al langer bewust van de mogelijke risico's die bloatware met zich meebrengt, dat maakte beveiligingsonderzoeker Maddie Stone van Google vorig jaar duidelijk. Ze somde toen alle mogelijke gevaren op. Google introduceerde ook al een maatregel waarmee voorgeïnstalleerde apps alvast kunnen updaten zonder dat je bent aangemeld met je Google-account. Op die manier kunnen ze sneller worden bijgewerkt en kunnen beveiligingslekken worden gedicht. Google wil op die manier vermijden dat gebruikers met de verouderde software blijven werken.

Ondanks het feit dat Google zich bewust is van de risico's is het niet de eerste keer dat het bedrijf gevraagd wordt om actie te ondernemen. De onderzoekers van Homeland Security en Kryptowire uit de Verenigde Staten kwamen ook al met zo'n call to action. De open brief van Privacy International wordt nu gesteund door meer dan 50 bedrijven en organisaties, waaronder: DuckDuckGo en Amnesty International.

Note 10+ voorgeinstalleerde apps

Alle voorgeïnstalleerde apps op de Samsung Galaxy Note 10 Plus.

Voorgestelde maatregelen

De partijen vragen Google onder meer om gebruikers de mogelijkheid te geven om alle bloatware te verwijderen. Ze willen ook dat voorgeïnstalleerde apps dezelfde mate van beveiliging krijgen als apps uit de Play Store en dat Google certificering van nieuwe telefoons kan weigeren als er bezorgdheden zijn rond privacy.

50 organisaties vragen Google om snel actie te nemen tegen bloatware

Het zijn in de eerste plaats de midrange- en budgettoestellen die met veel bloatware komen

Maddie Stone, de beveiligingsonderzoekster van Google, zegt dat 700 000 Android-telefoons zijn blootgesteld aan schadelijke software die afkomstig is van bloatware. Wat denk jij van de maatregelen die worden voorgesteld in de open brief? Maak jij je zorgen om bloatware? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties