Google maakt slim opstellen-functie in Gmail genderneutraal

Google maakt slim opstellen-functie in Gmail genderneutraal

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Genderneutraal

Tijdens de Google I/O van begin dit jaar heeft Google een aantal nieuwe functies naar Gmail gebracht. Een van deze functies is Slim Opstellen (Smart Compose). Hiermee kan met behulp van kunstmatige intelligentie een zin aan je voorgesteld worden naar aanleiding van de tekst die je tot dan toe getypt hebt. Via de tab-toets kun je deze dan direct invoegen in je bericht.

Gmail Smart Compose

Klik op de afbeelding om het gif'je af te spelen

Google heeft bij toeval ontdekt dat dat niet altijd helemaal goed gaat. De kunstmatige intelligentie gaat er namelijk bijna altijd vanuit dat in het geval van een persoon deze mannelijk is. Als voorbeeld geeft men de zin "Ik ontmoet volgende week een investeerder" waarop Slim Opstellen van Gmail voorstelt: "Wil je hem ontmoeten?" Googles kunstmatige intelligentie heeft zich aangeleerd dat investeerders vaak mannen zijn en dat daarom de keuze voor "Wil je hem ontmoeten?" logischer is dan "Wil je haar ontmoeten?" In sommige gevallen is het meest logische niet het meest wenselijke. Ook Google worstelt met het feit dat er nog veel meer mannen in de top zitten dan vrouwen. Politiek gezien ligt dat enorm gevoelig en daarom wil men elk risico vermijden.

Om dit soort zaken te voorkomen zal Slim Opstellen geen zinnen meer voorstellen waar het bovenstaande in voorkomt. Google geeft aan dat het hierbij maar om een zeer klein aantal voorspellingen gaat.

Meer dan data

Het bovenstaande voorbeeld laat zien dat kunstmatige intelligentie meer is dan alleen harde data verzamelen. Als mensheid hebben we ook wensen en voorkeuren over wat we bijvoorbeeld als antwoord willen zien. Voor de ontwikkelaars wordt het een uitdaging om hierin de balans te vinden. Machine Learning zegt gewoon in het bovengenoemde geval dat de kans vele malen groter is dat de investeerder een man is dan dat deze ene vrouw is. Het baseert dat op harde data en nu is de vraag of dat goed of fout is. De ongelijkheid in gender los je hier niet mee op, dat probleem ligt veel dieper en is complexer om op te lossen. De beweegredenen van Google om deze tekstvoorspellingen te schrappen, zijn zeker begrijpelijk. Men wil meehelpen aan een gelijkwaardigere wereld.

Android P - genderneutrale of gender-familie

Genderneutrale emoji in Android P

Via: Reuters

Gmail

Gmail

Gmail is de e-mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk