Geld testen op echtheid? Dat kan met deze app van De Nederlandsche Bank

Geld testen op echtheid? Dat kan met deze app van De Nederlandsche Bank

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Wil je zeker weten dat jouw geld echt is? De Nederlandsche Bank (DNB) heeft hiervoor een app uitgebracht waarmee het nog makkelijker is eurobiljetten te controleren op echtheid. Wij hebben de app op de proef gesteld.

Hoe werkt de Check je biljet-app?

Als eerste geef je de Check je biljet-app toegang tot de camera op je telefoon. Daarmee scant de app namelijk de bankbiljetten in. Daarna leg je het bankbiljet plat op tafel en houd je je smartphone erboven. Vervolgens scant de app het biljet met behulp van de camera en controleert dit automatisch. Je moet er wel voor zorgen dat het biljet niet gekreukt is, dat de kant met de zilveren folierand boven ligt en dat de randen precies binnen het kader in de app vallen. Als dat niet het geval is, zal de app dat meteen laten zien.

Daarna krijg je het resultaat in de app te zien. Je hebt een echt biljet in handen, of je bent opgelicht. Die kans is niet groot maar wel aanwezig. Volgens De Nederlandsche Bank zijn er in Nederland zijn in 2021 26.100 valse eurobiljetten aangetroffen. Bij de controles van DNB en de banken blijken overigens maar twee van de 100.000 biljetten vals te zijn. Wist je dat het 50-eurobiljet het meest vervalste biljet in Nederland is?

Gerelateerde artikelen

Data delen

De app wordt getraind met valse eurobiljetten en wordt regelmatig bijgewerkt. Heb je een vals biljet in handen, dan kan je die met De Nederlandsche Bank delen via de app. Standaard wordt data gedeeld met de bank, en via de instellingen kan je dat uitzetten. Persoonlijke gegevens worden niet opgeslagen.

De Check je biljet-app is volgens De Nederlandsche Bank een hulpmiddel bij het vaststellen van de echtheid van biljetten. Je kan ook zelf een biljet controleren met de ‘voel, kijk, kantel-methode’.

Check je biljet

Check je biljet

Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Toch is er een heel klein risico dat je vals geld aantreft. Controleer altijd of een biljet echt of vals is. Bij DNB ..

Slechte recensies in de Play Store

De recensies in de Play Store liegen er niet om: "10 biljetten gescand. Geen enkele herkend.", "Nog even doorgaan met ook ontwikkelen. Ziet nog te veel biljetten voor vals aan.", Waardeloos. "Alle gescande biljetten zouden mogelijk niet echt zijn. Dus de geldautomaten geven mogelijk vals geld?!?" Hier werkt de app wel naar behoren, maar alleen als het biljet plat op tafel ligt. Hoe werkt ze bij jou? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk