Wij bestelden een fotoboek via Google Foto's: is het wat?

Wij bestelden een fotoboek via Google Foto's: is het wat?

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Google Foto's fotoboek

Eén plek waar je al je foto's beheert en je sinds september ook fysieke fotoboeken kan bestellen. Dat is Google Foto's, een dienst waar je onbeperkt foto's en video's kan opslaan. Normaal gesproken interesseer ik mij niet zoveel in fysieke fotoboeken aangezien ik het nogal een gedoe vind om een andere dienst uit te zoeken en daar al mijn foto's te uploaden. Daarom is de stap om fotoboeken via Google Foto's zelf te bestellen ideaal voor luie mensen zoals ik. Ik bestelde daarom op 19 november een fotoboek en alle bevindingen lees je hier, van het maakproces tot de levering.

Fotoboek maken

Je kan een fotoboek maken vanuit zowel de app als via de webomgeving die via photos.google.com te benaderen is. Aan het menu aan de linkerkant is een item genaamd 'fotoboeken' te vinden. Klik hierop en je komt in de omgeving waar al kant-en klare fotoboeken staan gebaseerd op albums / ervaringen die je hebt meegemaakt. Een eigen fotoboek samenstellen kan natuurlijk ook, maar je hoeft dus niet met lege handen te beginnen. Zo doe je alvast wat inspiratie op!

Google Foto's fotoboek beginscherm

Zelf heb ik wel een compleet nieuw fotoboek gemaakt. Hiervoor moet je eerst een aantal foto's uit je galerij plukken. Zoeken en toevoegen vanuit albums kan natuurlijk ook. Als je meerdere items selecteert worden deze automatisch op meerdere pagina's verdeeld.

Heb je eenmaal de eerste foto's toegevoegd, dan kom je in bovenstaande omgeving terecht. Hier kan je precies zien welke foto op welke pagina staat. Aan de rechterkant zie je continu de gehele opmaak van het boek.

Google Foto's fotoboek

Je kan per pagina bepalen of deze foto de gehele pagina moet vullen, origineel moet blijven, of de meest gebruikte optie: overal even veel witruimte op de pagina. Bij deze laatste twee opties kan je desgewenst nog een bijschrijft toevoegen, hier zijn verder geen extra kosten mee gemoeid. Via een speciale knop is het ook mogelijk om een soort mini-collage van 4 foto's op 1 pagina neer te zetten. Als je op een foto zelf klikt kan je ook de foto meteen bijsnijden of vervangen door een ander exemplaar. Deze zaken zie je op onderstaande afbeeldingen.

Wil je een pagina toevoegen, dan klik je op het plusje aan de bovenkant. Dit had wat mij betreft handiger gekund: een plusje voor de laatste pagina neerzetten was logischer geweest. De pagina's in een andere volgorde zetten is slechts een kwestie van slepen, zoals je verwacht.

Zodra je een pagina toevoegt kom je weer in je foto-overzicht. Het is hierin helaas niet mogelijk om te zoeken in albums die niet van jouzelf zijn, en dat is wel een nadeel. Om dit probleem te omzeilen heb ik eerst handmatig een album gemaakt bestaande uit foto's van diverse albums die mij leuk leken voor het fotoboek, en daaruit ben ik verder gaan werken. Dit werkt een stuk sneller dan elke keer via de standaard zoekfunctie vanuit het fotoboek zelf je foto's op te gaan zoeken.

Google Foto's fotoboek

Tijdens het proces van het maken van het boek word je boek continu opgeslagen. Je kan altijd het proces verlaten om het later weer voort te zetten. Alles zal nog zo staan zoals je het hebt achtergelaten. Dat is wel zo fijn aangezien een flink fotoboek de nodige tijd kan kosten om samen te stellen.

Voor mijzelf was dit de eerste keer dat ik online een fotoboek heb gemaakt. Nadat ik eenmaal het proces doorhad vond ik het vrij gemakkelijk om foto's toe te voegen en zaken aan te passen. Er zijn niet bijzonder veel opties en dat vond ik juist fijn: dat houdt het overzichtelijk. Kortom, het maken van een fotoboek is prima te doen voor als je hier geen ervaring mee hebt.

Kosten

Een fotoboek van Google kost minimaal 13 euro. Hiervoor krijg je 20 pagina's. Je kan kiezen uit een variant met een zachte of harde kaft. Een extra pagina in het boek met een zachte kaft kost 49 cent, bij de variant met harde kaft 69 cent. Het formaat van de fotoboeken is ook verschillend: 18 x 18 cm voor een fotoboek met zachte kaft, 23 x 23 cm voor de harde kaft.

Google Foto's fotoboek kosten

Nadien komen er nog verzendkosten van 5,99 euro bij op, niet weinig. In mijn geval heb ik een fotoboek samengesteld van 43 pagina's, met zachte kaft, en was ik al met al inclusief bezorging 30,25 euro kwijt. Voor een fotoboek met deze hoeveelheid pagina's en dit formaat valt deze prijs in vergelijking met concurrentie nog mee en is het niet veel duurder of goedkoper.

Normaal wordt een fotoboek 5 dagen nadat je deze besteld hebt afgeleverd. Dit ging in mijn geval via brievenbuspost. Helaas was het nogal chaos rond eind november / begin december bij de postdiensten waardoor het al met al een flinke 3 weken duurde voordat ik mijn fotoboek in ontvangst mocht nemen. Nu had ik geen haast ermee en kan Google hier ook niks aan doen, maar het is wel iets om rekening mee te houden dat het bezorgen langer kan duren dan je wilt.

Het resultaat

Het uiteindelijk fotoboek is qua kwaliteit prima te noemen. Alles is precies zo afgedrukt zoals jij het digitaal hebt vormgegeven. De pagina's zelf zijn van mooi stevig papier. Ik vond het formaat wel even wennen, het was wat kleiner dan ik voor ogen had. Ook blijft de zachte kaft na wat keren opendoen omhoog staan. Dat krijg je als je niet de duurdere variant kiest, maar dit 'probleem' zal bij andere diensten identiek zijn.

Google Foto's fotoboek

Conclusie

Een fotoboek maken in Google Foto's is laagdrempelig. Je foto's staan al in deze omgeving en het maakproces is goed te begrijpen. Je kan tussendoor gewoon de bestelling even achterwege laten om later weer op te pakken. Doordat je al een Google-account hebt staan je betaal- en adres gegevens hier als het goed is ook al, en hoef je deze niet apart in te vullen. De kosten vallen al met al redelijk mee in vergelijking met concurrentie. Voor iemand die heel veel wil aanpassen aan een fotoboek is deze dienst niet geschikt, voor de andere mensen die er interesse in hebben: het is een poging waard!

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk